Η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, άρα είναι φυσικό και επόμενο να διαθέτει αρκετές πλατείες.

Κάθε γειτονιά της πόλης, κάθε συνοικία έχει και από μία. Άλλες είναι πιο μεγάλες, άλλες πιο μικρές, όλες τους όμως "κρύβουν" μια ιστορία. 

Σε αυτό το άρθρο επιλέξαμε έξι από αυτές και μάθαμε διάφορα στοιχεία για την πλατεία Γεωργίου που είναι η πιο γνωστή, μέχρι και για την πλατεία... Αγίου Γεωργίου, που αξίζει να γνωρίζετε πώς πήρε το όνομά της.

Πάμε να τις δούμε:


Πλατεία Γεωργίου

Φωτο - Panagiotis Gazis Photography

Φωτο - Panagiotis Gazis Photography

Η Πλατεία Γεωργίου, είναι η κεντρική πλατεία της Πάτρας. Δημιουργήθηκε επί κυβερνήτη Καποδίστρια και με το σχέδιο που συνέταξε ο απεσταλμένος του κυβερνήτη Σταμάτης Βούλγαρης το 1829.

Το σχέδιο απέβλεπε στην δημιουργία της Πάτρας από την αρχή, αφού η πόλη είχε καταστραφεί εξ ολοκλήρου κατά την επανάσταση. Το σχέδιο περιελάμβανε ανάπτυξη της νέας πόλης δίπλα στην παλιά με κάθετους και οριζόντιους δρόμους και νέες μεγάλες πλατείες. Κατά καιρούς έχει αλλάξει πολλές ονομασίες. Ξεκίνησε ως Δημοκρατίας, άλλαξε σε Καλαμογδάρτη, Όθωνος, Κεντρική, Θωμόπουλου, Εθνική, Παλλιγενεσίας και από το 1863 Γεωργίου Α΄ προς τιμήν του βασιλέως Γεώργιου Α'.

Στην πλατεία υπάρχει και το Θέατρο Απόλλων έργο του Τσίλλερ. Το 1875 τοποθετήθηκαν τα δύο συντριβάνια που υπάρχουν και σήμερα, τα οποία παραγγέλθηκαν στην Ιταλία. Έχει ανακατασκευαστεί πάρα πολλές φορές με τελευταία το 2006. Αποτελεί το κέντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων και είναι τόπος πολιτικών συγκεντρώσεων και συναυλιών. Εκεί ο Περικλής Καλαμογδάρτης το 1843 ανέγνωσε το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδος και για αυτόν τον λόγο η πλατεία αργότερα πήρε και το όνομά του.


Πλατεία Όλγας

Η πλατεία που φέρει το όνομα της γυναίκας του βασιλιά Γεωργίου Α΄, Όλγας. Παλιότερα λεγόταν πλατεία Ομονοίας. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σ' αυτή την πλατεία έπαιζε ως παιδί ο Κωστής Παλαμάς, καθώς η οικία του βρισκόταν λίγο πιο πάνω επί της Κορίνθου, στη διασταύρωση με την Κολοκοτρώνη.

Σύμφωνα με το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο προοριζόταν για αγορά δημητριακών, κατόπιν όμως δενδροφυτεύθηκε και ονομάστηκε «Της βασίλισσας το περιβόλι». Σήμερα αυτή η πλατεία έχει μετονομασθεί σε πλατεία «Εθνικής Αντίστασης».

Η πλατεία Όλγας είναι γνωστή για το πολύ πράσινο και τα πολλά δέντρα που βρίσκονται πάνω σε αυτή.


Πλατεία Υψηλών Αλωνίων

φωτο Air-Sky

φωτο Air-Sky

Τα Υψηλά Αλώνια ή Ψηλαλώνια, όπως είναι γνωστότερη, είναι περιοχή στο κέντρο της Πάτρας.

Το επίκεντρο της περιοχής είναι η πλατεία Υψηλών Αλωνιών, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες στην Ελλάδα. Αποτελεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων της Πρωτομαγιάς για την Πάτρα, ενώ πολλές εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού λαμβάνουν χώρα εκεί.

Ο ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού, πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1821, να ευλογεί την Πάτρα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πλατείας. Παλαιότερα αποτελούσε την έδρα εξοχικών κατοικιών των πλούσιων οικογενειών του εμπορίου της Πάτρας, ενώ ένα διάστημα και χώρος εκτελέσεων θανατοποινητών. Σήμερα είναι μια περιοχή πολύ πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη με έντονη ζωή. Για ένα διάστημα η πλατεία ονομαζόταν «Μπενιζέλου Ρούφου».

Το 1899 στην περιοχή αγόρασε κτήμα και ο Γεώργιος Α΄.

Στα αξιοθέατα της πλατείας είναι και το ηλιακό ρολόι, προσφορά του Κέντρου εκπαιδεύσεως τεχνικού σώματος, που τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1953, καθώς και το Μέγαρο Γκολφινόπουλου.


Πλατεία Τριών Συμμάχων

Η συγκεκριμένη πλατεία φέρει το όνομα των Τριών Συμμαχικών Δυνάμεων με την Ελλάδα στον αγώνα για την απελευθέρωση. Αυτές οι δυνάμεις ήταν η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία.

Πριν η πλατεία λεγόταν πλατεία Τελωνείου, επειδή εκεί κοντά βρισκόταν το τελωνείο. Βρίσκεται στο κάτω μέρος του πεζόδρομου της οδού Αγίου Νικολάου δίπλα στο Μόλο της Αγίου Νικολάου και στο σταθμό του ΟΣΕ.

Η πλατεία Τριών Συμμάχων είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για το άνθινο ρολόι που βρίσκεται πάνω σε αυτή.


Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Ένα από τα πιο συχνά σημεία διέλευσης στην πόλη είναι η πλατεία Αγίου Γεωργίου. Βρίσκεται πάνω από τις σκάλες της Γερωκοστοπούλου μπροστά από το Ρωμαϊκό Ωδείο και αποτελεί σήμα κατατεθέν για την άνω πόλη της Πάτρας. Αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι από που πήρε το όνομά της η συγκεκριμένη πλατεία.

Σύμφωνα λοιπόν με ιστορικές πηγές το πήρε από το ναό του Αγίου Γεωργίου που ήταν μέσα στο χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου, στο πίσω μέρος του. Ο ναός βρισκόταν εκεί πριν από την επανάσταση του 1821.

Η είσοδός του ήταν από το πορτόνι που υπάρχει στην περιμετρική της πλατείας. Μετά την επανάσταση του 1821 ο ναός καταργήθηκε, όπως και αρκετοί ακόμα ναοί της περιοχής και στη συνέχεια κτίστηκε ο μεγάλος ναός της Παντάνασσας. Ωστόσο, το όνομα της πλατείας έμεινε...


Πλατεία Τριών Ναυάρχων

Περπατάμε την Τριών Ναυάρχων αρκετές φορές τη μέρα. Αλήθεια, όμως, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ από πού πήρε το όνομά της η πλατεία και ο πεζόδρομος της με τις νεραντζιές; Η απάντηση είναι στην είσοδο της πλατείας στο κάτω μέρος, στο ύψος της Αγίου Ανδρέου.

Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των τριών ναυάρχων της εθνικής παλιγγενεσίας που με τις ναυμαχίες και τις μάχες που έδωσαν στην επανάσταση του 1821, έδωσαν πολλά στην απελευθέρωση του γένους από τον τούρκικο ζυγό.

Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Κανάρη από τα Ψαρά και τους Υδραίους, τον Ανδρέα Μιαούλη και  τον Γεώργιο Σαχτούρη. Σημαντικές μορφές του ελληνικού ναυτικού στόλου και οι τρεις που έδωσαν το όνομά τους σε μία περιοχή της Πάτρας, που χαρακτηρίζεται από το άρωμα των νεραντζιών και της θάλασσας.