Νέδα, ένας επίγειος παράδεισος στην Πελοπόννησο που κινδυνεύει από την απερισκεψία, ασυνείδητων πολιτών, οι οποίοι κατά την επίσκεψη τους αφήνουν πίσω τους σκουπίδια.

Η Νέδα είναι ένα ποτάμι που πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ρέει προς τα δυτικά και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, μεταξύ των ακτών της Κυπαρισσίας και της Ζαχάρως. Οι καταρράκτες της και το άγριο, φυσικό τοπίο, σε συνδυασμό με την σπηλιά, γνωστή και ως πύλη προς τον Άδη, κάνουν θελκτικό το μέρος.

Οι επισκέπτες, ιδίως τους θερινούς μήνες, συρρέουν κατά δεκάδες, δυστυχώς όμως, απ’ ότι φαίνεται κάποιοι απολίτιστοι, όχι μόνο δεν σέβονται τη φύση, δημιουργούν εστίες μόλυνσης, ενώ ο κίνδυνος να προκληθεί ακόμα και πυρκαγιά είναι μεγάλος εφόσον δεν είναι λίγοι αυτοί που κατασκηνώνουν και ανάβουν φωτιά.

Το ποτάμι πήρε την ονομασία του από την νύμφη Νέδα. Το μήκος της είναι 32 χιλιόμετρα. Χαρακτηριστικό της είναι πως πρόκειται για το ένα από τα δύο ποτάμια στην Ελλάδα, μαζί με την Έρκυνα, που έχει θηλυκό όνομα.

Ο ποταμός από την αρχαιότητα όριζε τα σύνορα της Ηλείας από την Μεσσηνία, όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Κοντά στις όχθες του ποταμού βρισκόταν η αρχαία Φιγάλεια ενώ ακόμα και σήμερα δεσπόζει ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες.