Σε ανακοίνωσή της η παράταξη "Όραμα για την Δυτική Αχαΐα", αναφέρει: "Με μια έκθεση κόλαφος, ο προϊστάμενος της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης Περ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας, κος Λυκούργος Σταματελάτος, αποστέλλει στη ΔΕΥΑ Δυμαίων τα αποτελέσματα από τις τρεις αυτοψίες που πραγματοποίησαν την Δευτέρα 29/01/2018, την Τετάρτη 04/07/2018 κα την Τετάρτη 08/08/2018 οι αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, που για ευνόητους λόγους δημοσιοποιούμε και πιο πάνω, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ο κος Σταματελάτος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ΜΗ κανονική λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού Κάτω Αχαΐας, λόγω:

α) της υπέρβασης των μέγιστων επιτρεπόμενων συγκεντρώσεων ρυπαντικών φορτίων στα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα.

β) της ΜΗ απολύμανσης των επεξεργασμένων λυμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης και υποβάθμισης του Περιβάλλοντος

γ) της ΜΗ κατάλληλης επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, με αποτέλεσμα να μη πραγματοποιείται η επεξεργασία τους από τα αποχετευτικά δίκτυα της περιοχής.

Επίσης, με βάση την έκθεση πάντα, παρατηρείται μη νόμιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων, καθώς διαπιστώθηκε καύση υλικών σε υπαίθριο χώρο εντός του Βιολογικού Καθαρισμού, καθώς και προσωρινή αποθήκευση αποξηλωμένου μεταλλικού εξοπλισμού των φωτιστικών δρόμου, χωρίς μέτρα πρόληψης για την ασφαλή αποθήκευσή τους. Για τους λόγους αυτούς, η αρμόδια Γενική Δ/νση ζήτα εγγράφως από τη ΔΕΥΑ Δυμαίων, εντός πέντε ημερών, τις απόψεις της για τις προαναφερόμενες παραβάσεις καθώς και τα αντίγραφα από σειρά εγγράφων και στοιχείων προκειμένου να προβεί στην επιβολή κυρώσεων. Επιπρόσθετα η ΔΕΥΑ Δυμαίων καλείται, εντός τριάντα ημερών, να προβεί στον εντοπισμό και την αποκάλυψη της προέλευσης των δυο αγωγών που εντοπίσθηκαν κατά την αυτοψία των αρμόδιων υπαλλήλων να καταλήγουν στον ποταμό Πείρο,(«….δύο τσιμεντένιοι αγωγοί σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 1 μέτρο. Στον έναν από αυτούς, ο οποίος και ήταν λίγο υπερυψωμένος σε σχέση με τον δεύτερο, υπήρχε ροή ύδατος κιτρινωπού χρώματος, ενώ ο δεύτερος εξ΄ αυτών ήταν μερικώς πλημμυρισμένος και στην έξοδό του υπήρχαν συγκεντρωμένα αστικά στερεά υπολείμματα. Στο σημείο υπήρχε έντονη δυσοσμία λύματος (ιδιαίτερα ουρίας) ενώ διαπιστώθηκαν λύματα παραπλεύρως του ποταμού Πείρου και σε απόσταση 20-30 μ από τους προαναφερόμενους αγωγούς.») και να ενημερώσει σχετικά για τις περαιτέρω ενέργειές της. O δήμαρχος οφείλει σαφείς απαντήσεις για τους δύο αγωγούς που ρίχνουν απόβλητα στην κοίτη του Πείρου, ρυπαίνοντας τη θάλασσα. Τίνος είναι οι αγωγοί αυτοί ????? Mε την ευθύνη ποίου φορέα λειτουργούν και τι έκανε για τον έλεγχό τους ο Δήμος όλα τα προηγούμενα χρόνια ?????

Θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε όλοι εμείς οι δημότες Δυτικής Αχαΐας, αν η δημοτική αρχή διαθέτει αυτά τα στοιχεία που ζητά η αρμόδια γενική διεύθυνση ή μήπως όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Βιολογικός Καθαρισμός λειτουργούσε στο βρόντο.

Ο βιολογικός καθαρισμός των οικιακών αποβλήτων, είναι ένας απαραίτητος μηχανισμός, που πολλές πόλεις ήδη έχουν για την διαχείριση των αποβλήτων τους και ο οποίος είναι όχι απλά αναγκαίος αλλά χωρίς αυτόν δεν νοείται πόλη βιώσιμη που να ζουν στοιχειωδώς αξιοπρεπώς οι κάτοικοι της.

Η ποιότητα της καλής λειτουργίας του συστήματος, που λέγεται βιολογικός καθαρισμός, εξαρτάται πολύ από την αποτελεσματικότητα των λειτουργικών τμημάτων, τους χημικούς τακτικούς ελέγχους, τον καλό σχεδιασμό , την καθημερινή επίβλεψη και τακτική συντήρηση των μηχανημάτων. Πολλές πόλεις και νησιά στη χώρα μας έχουν εφαρμόσει με επιτυχία και άριστα αποτελέσματα τον βιολογικό καθαρισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες είναι δυσμενέστατες για το περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό. Για το λόγο αυτό όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς «…..δεν θα κάνουμε εκπτώσεις πουθενά προκειμένου οι δημότες Δυτικής Αχαΐας, να έχουν την ποιότητα ζωής που δικαιούνται και τους αξίζει. Το βασικό είναι να αλλάξει σελίδα ο τόπος.  Έχουμε μεγάλο βάρος στους ώμους μας. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη!.....»".