Την ώρα που ο ξένος τύπος βρίθει δημοσιευμάτων στα οποία περιγράφεται η επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή συνθήκες διαβίωσης στο hot spot της Μόριας, η αποσυμφόρηση του καταυλισμού γίνεται με το σταγονόμετρο.

Αν και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μόλις πριν λίγες ώρες παραδέχθηκε για πολλοστή φορά την ασφυκτική κατάσταση στη hot spot, λέγοντας ότι στον εν λόγω καταυλισμό διαμένουν αυτή τη στιγμή 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι προδιαγραφές του είναι για 3.000, η επιχείρηση... αποσυμφόρηση της Μόριας που υποτίθεται ότι ξεκίνησε σήμερα το πρωί, αφορούσε μόλις 100 άτομα!

Οι 100 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν σήμερα το πρωί από τη Λέσβο με το πλοίο της γραμμής για την Καβάλα, με σκοπό να εγκατασταθούν στον νέο καταυλισμό που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας περίπου 1.200 ατόμων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνολικά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να φύγουν από τον καταυλισμό της Μόριας περί τους 2.000 αιτούντες άσυλο, σε γκρουπ των 400 ατόμων (ο Δημήτρης Βίτσας χθες βράδυ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ μίλησε για 1.000 άτομα). Σε κάθε περίπτωση, άλλοι από αυτούς θα μπουν επίσης στο πλοίο της γραμμής για Καβάλα με προορισμό τη Βόλβη και άλλοι στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά με προορισμό τον καταυλισμό του Κατσικά στην περιφέρεια Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, άλλοι 1.000 αιτούντες άσυλο θα αναχωρήσουν μέσα στον Οκτώβριο προς μια τρίτη δομή που θα λειτουργήσει στην περιφέρεια της Πρέβεζας.

Ο κ. Βίτσας, μόλις πριν από λίγες ώρες, περιέγραψε την κατάσταση σε Λέσβο, Σάμο, Χίο ως οριακή και έδωσε ως λύση την αποσυμφόρηση. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η αποσυμφόρηση εξαρτάται από τις ροές.

«Από την αρχή του Σεπτεμβρίου μέχρι στις 17 του μήνα έχουν φύγει από τη Λέσβο 1.043 άνθρωποι, πρόκειται να φύγουν μέσα στην εβδομάδα άλλοι 1.000. Δεν λύνεται πλήρως το ζήτημα, αλλά απαλύνεται. Αν είναι στο ίδιο διάστημα να έρθουν πάλι άλλοι 1.675 που έχουν έρθει από την αρχή του χρόνου θα έχουμε πρόβλημα, που πρέπει κι αυτό να το λύσουμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και θα την συνεχίζουμε ωσότου μπορούμε να την διαχειριστούμε καλύτερα. Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 17/9 έχουν φύγει από τα νησιά μας 17.563 άνθρωποι, έχουν έρθει όμως 21.737».

Επιπλέον σύμφωνα με τον υπουργό αυτή τη στιγμή στη Λέσβο βρίσκονται 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 8.000 στη Μόρια, 1.200 στο Καρατεπέ και 800 σε σπίτια, στην Ηλιαχτίδα ή άλλους χώρους.

«Συζητάμε για τη Μόρια. Το ζήτημα για εμάς, την κυβέρνηση, τους διεθνείς οργανισμούς, είναι ότι πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε. Μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία φτιάξαμε την προηγούμενη περίοδο 7.000 θέσεις, θα φτιάξουμε άλλες 10.000 θέσεις αλλά και πάλι εξαρτόμαστε από τις ροές κι από την ανακατανομή. Σε Λέσβο, Σάμο Χίο η κατάσταση είναι οριακή κι είμαι ο πρώτος υπεύθυνος να βρω λύσεις. Κοινές, ευρωπαϊκές λύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.

Την ίδια ώρα, στον ξένο τύπο κυκλοφορούν αμέτρητα δημοσιεύματα που περιγραουν τις συνθήκες κολαστηρίου που επικρατούν στο hot spot της Μόριας.