Το Μαρκάτο είναι από τις γραφικές συνοικίες της Πάτρας που η ιστορία και η πορεία του συνδέεται με την εμπορική δραστηριότητα της πόλης, αλλά και το τεχνικό κομμάτι αφού τις τις περασμένες δεκαετίες, είχε στην γειτονιά του επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων που αποτελούσαν από κοινού την καρδιά της αγοράς της αχαϊκής πρωτεύουσας. 

Το Μαρκάτο έχει την δική του παράδοση που συνεχίζεται ακόμα και στις μέρες μας, με 28 τουλάχιστον καταστήματα στην περιοχή του που διατηρούν τον γραφικό χαρακτήρα αυτής της γειτονιάς, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Η γειτονιά αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και τουριστικά, δίνοντας έτσι ένα κίνητρο στις νεότερες γενιές των επαγγελματιών να κρατήσουν τα καταστήματα τους και η παράδοση να συνεχιστεί. 

Να μετατραπεί, δηλαδή, σε μία περιοχή, όπως το Μοναστηράκι, μια γραφική και εμπορική γειτονιά της πρωτεύουσας από την οποία περνούν όλοι σχεδόν οι τουρίστες που πηγαίνουν να δουν τα αξιοθέατα της Αθήνας και να την επισκεφτούν στις ιστορικές συνοικίες της, παίρνοντας κάθε φορά και κάτι από τα μαγαζιά της. 

Μπορεί το Μαρκάτο της Πάτρας να μετατραπεί σε Μοναστηράκι της Αθήνας και μέσα από την ανάδειξη του να λειτουργήσει θετικά και προς τα καταστήματα του κέντρου; Η απάντηση που έρχεται από τους επαγγελματίες και τους ανθρώπους που διατηρούν τα μαγαζιά του σε αυτό το σημείο της πόλης, είναι ότι μπορεί.


Είναι μία συνοικία που συνδυάζει το παραδοσιακό και ταυτόχρονα έχει τα πάντα. Εμπόριο, τεχνίτες, εστίαση.

Η ανάρτηση του Αθανάσιου Κούστα, ενός ανθρώπου που γνωρίζει καλά το πώς να υλοποιούνται τέτοια projects και concepts, επιχειρηματικού και τουριστικού τύπου που έχουν σαν κυρίαρχο στοιχείο τους το "εμείς", είναι χαρακτηριστική. Και ίσως και λίγο αινιγματική θα λέγαμε: 

"Η παλιά και ιστορική περιοχή με την ονομασία Μαρκάτο δεν έτυχε της αντίστοιχης θαλπωρής και προστασίας από καμία Δημοτική αρχή είναι χώρος παραδοσιακής δημιουργίας και τουριστικής προσέλκυσης θα ήταν δυνατόν να συγκεντρώσει πλήθος παραδοσιακών επαγγελμάτων που είναι διάσπαρτα στην πόλη και πολλά χωρίς επαγγελματική στέγη... ας έχουμε υπομονή και - καλώς εχόντων - κάτι μπορεί να γίνει".

Μακάρι λέμε εμείς...


(Οι φωτογραφίες είναι του Αθανάσιου Κούστα).