Με τη βαρκαρόλα Αγάπης οι Λευκαδίτες της Πάτρας αναβιώνουν για μια φορά ακόμα στο Πατραϊκό κόλπο ένα έθιμο της γενέθλιας Ιόνιας Γης δίνοντας συγχρόνως και το μήνυμα της παντοτινής θύμησης του γενέθλιου τόπου τους.

Η βαρκαρόλα (από την ιταλική λέξη barca = βάρκα), ή επί το ελληνικότερο λεμβωδία είναι είδος τραγουδιού ή οργανικής μουσικής που συσχετίζεται με τη βαρκάδα, ειδικότερα δε αυτήν σε βενετσιάνικη γόνδολα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της βαρκαρόλας δεν είναι άλλο από τη ρυθμική αγωγή της, η οποία σχεδόν απαρέγκλιτα είναι σε μέτριας ταχύτητας 6/8, θυμίζοντας το λίκνισμα της γόνδολας κατά την κωπηλασία. Αν και το είδος ήταν γνωστό κατά τον 18ο αιώνα, τα πλέον γνωστά δείγματα προέρχονται από τη ρομαντική περίοδο.

Πρόκειται για ένα μοναδικό παραδοσιακό έθιμο που ξετυλίγει την ιστορία του νησιού συνδέοντάς τη με την αρχαία μυθολογία.

Μια χοροθεατρική παράσταση «ένας ύμνος στη θάλασσα που την γεμίζει χρώματα φως και μουσική με τη συμμετοχή των μουσικών, των τραγουδιστάδων της αγάπης και των ψαράδων.

Ένα φαντασμαγορικό σκηνικό, ένα έθιμο που συνδέει αρχαιότητα και νεότερη ιστορία μια κουλτούρα του τόπου.

Συντελεστές

Οι Κανταδόροι της Santa Maura

Μαέστρος: Αψόμωτου Δήμητρα

Οι Μουσικοί: Ζακυνθινός Στάθης Λουκοπούλου Ελένη Μιχαλόπουλος Γιώργος Μπάσσης Αντώνης Μπράβος Ηλίας

Οι Κανταδόροι: Αναστασόπουλος Νίκος, Γρηγορόπουλος Βασίλης, Γασπαρινάτος Δημήτρης, Γασπαρινάτου Γιόλα, Γιαννακοπούλου Μαρία - Κακλαμάνη Νόνη, Καλαματαρας Γιώργος, Κάνιστρα Μαρία, Κάτσιου Μαντώ, Κλωναράκης Σπύρος, Κονδύλης Βασίλης, Κονδύλη Άννα, Κούτση Ουρανία, Μουζακίτη Μαρία, Μπαρδακλής Γρηγόρης, Μπάσση Τώνια, Μακρυγιώργου Βιργινία, Μακρυγιώργος Θέμις, Μακρυγιώργου Μαρία-Πάλμου, Κόκκινου Ρένα, Παρίση Μάρθα, Τζωρτζοπούλου Μαίρη