To "Κοινοτικόν" για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 αναφέρει σε ανακοίνωση του τα παρακάτω:

"Μια από τις συνέπειες της ψήφισης του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης Ι) είναι και η συντόμευση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η σχετική συζήτηση ήδη έχει ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο και αναμένεται να ενταθεί. Η δημοτική κίνηση «Κοινοτικόν», με διαδοχικές συνελεύσεις των μελών της, εκτίμησε το τοπίο που διαμορφώνει για την τοπική αυτοδιοίκηση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αξιολόγησε την κατάσταση σε τοπικό επίπεδο όπως προκύπτει από τις πράξεις της δημοτικής αρχής και τις αντιπολιτευτικές πρακτικές, έλαβε υπ’ όψιν της την ευρύτερη πολιτική κατάσταση και αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Να λάβει μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019 και να οργανώσει από τώρα τη συμμετοχή της σε αυτές.

2. Σε όλη την επόμενη περίοδο, να αναδείξει με ένταση τα μείζονα ζητήματα της πόλης, όπως την παραγωγική και κοινωνική υποβάθμιση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και την προστασία του περιβάλλοντος, τη συμμετοχή των δημοτών στη λήψη των αποφάσεων, την οργανωτική ανασυγκρότηση του Δήμου, την παραγωγική και πολιτιστική αναγέννηση του τόπου, την αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας και της φυγής των νέων. Προβλήματα που απασχόλησαν τη μέχρι σήμερα παρέμβασή της κίνησής μας στα κοινά και τα οποία συχνά καλύπτονται από το μικροπολιτικό επικοινωνιακό κουρνιαχτό της δημοτικής αρχής ή της πλειοψηφίας όσων την αντιπολιτεύονται.

3. Tα ζητήματα αυτά να μην ιδωθούν από μια στενή τοπικιστική σκοπιά, αλλά να συνδεθούν με το επείγον αίτημα για έναν άλλο δρόμο για την ταλαιπωρημένη από τα μνημόνια, την υποταγή και την αρπαγή πατρίδα μας, καθώς και να συσχετιστούν με πετυχημένες προσπάθειες και παραδείγματα από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

4. Να απέχει συστηματικά από συνήθεις πρακτικές του τοπικού πολιτικού παιχνιδιού: κομματική υποταγή, επικοινωνιακή πλειοδοσία και κραυγές κενές περιεχομένου, αναζήτηση κομματικής ή επιχειρηματικής στήριξης, οργανωμένη προσωπική προβολή, παρασκήνια και διαπραγματεύσεις για καρέκλες ή αρχηγίες, καλλιστεία υποψηφίων, προσωπικές επιθέσεις, κ.ο.κ.

5. Να έρθει σε επαφή με παλιούς και νέους φίλους, με ομάδες, συλλογικότητες και πρόσωπα που υπάρχουν και δρουν στην πόλη μας, ώστε να οργανωθεί ο κοινός βηματισμός και η συλλογική παρέμβαση στην τοπική αυτοδιοίκηση όλων όσοι θεωρούν ότι τα παραπάνω ζητήματα είναι κρίσιμα για τη ζωή της πόλης και των κατοίκων της και δεν τα βλέπουν ξεκομμένα από την τιτάνια προσπάθεια που απαιτείται για την ανάταση του λαού μας και την αναγέννηση της πατρίδας μας."