Στο παγωμένο Γιούκον του Καναδά, οι ανθρακωρύχοι έκπληκτοι ανακάλυψαν έναν μουμιοποιημένο λύκο και ένα καριμπού από την εποχή των παγετώνων πριν από 50.000 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου των παγετώνων, το μεγαλύτερο μέρος του Καναδά ήταν καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα πάγου, αλλά το Γιούκον διέφυγε από τους παγετώνες, με αποτέλεσμα οι λύκοι και τα καριμπού να περιπλανιούνται αμέριμνα μαζί με τα μαμούθ.

Ο λύκος είναι ένα πλήρες δείγμα, με τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της γούνας και της ουράς του, άθικτα, ενώ το καριμπού δεν έχει σωθεί σε τόσο καλή κατάσταση.

«Σύμφωνα με όσα ξέρουμε, πρόκειται για τον μοναδικό μουμιοποιημένο λύκο της εποχής των παγετώνων που βρέθηκε ποτέ στον κόσμο» ανέφερε στον καναδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CBC ο κυβερνητικός παλαιοντολόγος Γκραντ Ζαζούλα.

«Είναι πανέμορφο. Η γούνα, τα χαριτωμένα πόδια, η ουρά του, το κυρτό άνω χείλος που δείχνει τα δόντια του. Είναι εκπληκτικό» πρόσθεσε.

Και τα δύο, σύμφωνα με αναλύσεις, χρονολογούνται σε περίοδο μεγαλύτερη από 50.000 χρόνια πριν.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν, επίσης, τα μουμιοποιημένα ζώα για να δουν τι μπορούν να μάθουν για τους προγόνους των λύκων και των καριμπού μέσω γενετικών εξετάσεων. Μπορούν επίσης, να μάθουν τις διατροφικές συνήθειες των ζώων, μελετώντας την χημική σύνθεση των οστών τους.