Την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του πούλησε 750.000 αντίτυπα -αναμένεται ότι μόνο στις ΗΠΑ οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Εκτινάχθηκε αμέσως στην κορυφή των πωλήσεων διεθνώς καθώς και στο Διαδίκτυο και οδεύει προς την ένατη επανέκδοσή του.

Το βιβλίο «Fear: Trump in the White House» υπογράφει ένα γνώριμο πρόσωπο, ίσως και αυτό να εγγυάται την επιτυχία του.

Ο Μπομπ Γούντγουορντ, ο πρώην δημοσιογράφος της έγκριτης Washington Post, είναι ο άνθρωπος εκείνος που μαζί με τον συνάδελφό του Καρλ Μπέρνστιν αποκάλυψαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 το σκάνδαλο Watergate, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

Στις σελίδες αυτού του νέου του βιβλίου, το οποίο βασίστηκε σε εκατοντάδες ώρες συνεντεύξεων, ο Γούντγουορντ περιγράφει τον πρόεδρο Τραμπ ως έναν άνθρωπο παρορμητικό με ξαφνικά ξεσπάσματα, σε έναν χαώδη και δυσλειτουργικό Λευκό Οίκο, έναν πρόεδρο που σύμφωνα με τον συγγραφέα προκαλεί «νευρικό κλονισμό» στην εκτελεστική εξουσία.

Μεταξύ άλλων στο βιβλίο αναφέρεται ότι ο Τραμπ, μετά τη χημική επίθεση προς τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία τον Απρίλιο του 2017, ζήτησε να δολοφονήσουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.
«Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου αμερικανό πρόεδρο που να είναι τόσο αποστασιοποιημένος από την πραγματικότητα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Γούντγουορντ μιλώντας στο δίκτυο NBC. «Αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί αρκετά σοβαρά… και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας».
Ενδεικτικό είναι ότι ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, ο Τζον Ντάουντ, χαρακτηρίζει τον Τραμπ στο βιβλίο "ψεύτη από τα γεννοφάσκια του". Παρότι δεν είναι το πρώτο --και προφανώς ούτε το τελευταίο--βιβλίο στους 20 αυτούς μήνες της παρουσίας του Τραμπ στην προεδρία που τον περιγράφει με μελανά χρώματα, η διαφορά είναι ότι ο "Φόβος" φέρει τη σφραγίδα της ποιότητας του Γούντγουορντ.

Απόλυτη πρόσβαση

Ο «Φόβος» είναι το 19ο βιβλίο του 75χρονου σήμερα βετεράνου δημοσιογράφου.
Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Yale και, όταν επιχείρησε για πρώτη φορά να προσληφθεί στην Washington Post, απορρίφθηκε λόγω έλλειψης εμπειρίας.
Έπειτα από μια σύντομη θητεία σε τοπική εφημερίδα στα προάστια της Ουάσινγκτον τελικά προσελήφθη στην Washington Post το 1971. Μετρούσε λιγότερο από έναν χρόνο στο ρεπορτάζ όταν μαζί με τον συνάδελφό του Μπέρνστιν "έπεσαν πάνω" στην αποκάλυψη του αιώνα--την διάρρηξη των γραφείων του Δημοκρατικού κόμματος στο κτιριακό συγκρότημα Γουότεργκεϊτ, το 1972.
Το ερευνητικό τους ρεπορτάζ οδήγησε σε πολλές επίσημες έρευνες με κατάληξη την παραίτηση του Νίξον, το 1974.

«Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου»

Το βιβλίο που προέκυψε από τα ρεπορτάζ τους, με τίτλο «Ολοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, η ταινία απέσπασε Όσκαρ και τον ίδιο τον Γούντγουρντ υποδύθηκε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ.
Έκτοτε, ο Γούντγουορντ όποτε σηκώνει το τηλέφωνο για να καλέσει κάποιον πολιτικό, παίρνει πάντα απάντηση.

Εκδίδει ένα βιβλίο κάθε περίπου δύο χρόνια. Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο βιβλίου του είναι οι Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους ο νεότερος και Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έχει ασχοληθεί και με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, την CIA και τον Άλαν Γκρίνσπαν--πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ--παραμένοντας ταυτόχρονα στην ίδια εφημερίδα, αλλά πλέον σε διευθυντική θέση.

Η σταθερή ροή της παραγωγής βιβλίων τού έχει επιτρέψει να κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους βετεράνους της πολιτικής σκηνής, αλλά και να ανοίγει πόρτες στο "νέο αίμα".

Η φήμη του ως αξιόπιστου ρεπόρτερ σε θέματα εξουσίας είναι απαράμιλλη και η ικανότητά του να διασταυρώνει τις εκ των έσω πληροφορίες που αποσπά του έχουν χαρίσει τον σεβασμό στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Πάντα θεωρούσαμε ότι είναι σημαντικό ο πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι να δίνουν συνεντεύξεις στον Γούντγουορντ. Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι θα είχε πρόσβαση στο πρόεδρο και σε άλλους (αξιωματούχους) ώστε να έχει μια πληρέστερη και ακριβή καταγραφή του τί συνέβη και ποιό ήταν το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις», δήλωσε στο AFP ο Σκοτ ΜακΚλέλαν, ένας εκπρόσωπος του προέδρου Τζορτζ Μπους τη δεκαετία του 2000, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο ρόλος μου δεν είναι να εκφέρω άποψη»

Σε όλα του τα βιβλία, ο Γούντγουορντ περιγράφει με την παραμικρή λεπτομέρεια συναντήσεις, συνομιλίες και ζητήματα πολιτικής με ένα αποστασιοποιημένο και καθόλου δραματοποιημένο ύφος.
«Πρόκειται για βιβλία στα οποία η μετρήσιμη, εγκεφαλική δραστηριότητα είναι σχεδόν απούσα», έγραψε το 1996 σε άρθρο της, σχολιάζοντας έξι από τα βιβλία του, η συγγραφέας Τζόαν Ντίντιον. Οι υποστηρικτές του όμως αντιτείνουν ότι η προσέγγιση του τύπου "μόνο τα γεγονότα" είναι και η σφραγίδα της αξιοπιστίας του.

Στην εποχή των fake news, ο Γούντγουορντ είναι ένας «φάρος της αλήθειας», σχολίασε στην Washington Post αναφερόμενη σε αυτό το τελευταίο του βιβλίο η βετεράνος δημοσιογράφος Τζιλ Έιμπραμσον.
«Ο ρόλος μου δεν είναι να εκφέρω άποψη, αλλά να παραθέτω ακριβώς τί έχουν κάνει οι άνθρωποι, τί μπορεί αυτό να σημαίνει, τί τους οδήγησε σε αυτές τις πράξεις και ποιοί είναι αυτοί», δήλωνε νωρίτερα αυτή τη χρονιά ο δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα Vox.