Το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων και γατιών παραμένει στους δρόμους της Πάτρας και παρά τις προσπάθειες που γίνονται, δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που να δίνει μια οριστική λύση στο θέμα. 

Όσο όμως έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες τα αδέσποτα στις συνοικίες και στις γειτονιές της Πάτρας, άλλο τόσο έχει μεγαλώσει ο αριθμός των περιπτώσεων ρίψεων φόλας από ασυνείδητους που στοχεύουν με αυτόν τον τρόπο να αφαιρέσουν ζωές και να δώσουν έναν μαρτυρικό θάνατο στα ζώα. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός αγνώστου στην Αρόη που του αρέσει κατά καιρούς να βάζει φόλες μέσα σε γεμιστά μπισκότα, τα οποία και τα πετάει σε πλατεία της περιοχής, στην οποία εκτός από ζώα, συχνάζουν και παιδιά. 

Το περιστατικό αυτό έχει κάνει αίσθηση στην συνοικία με τους φιλόζωους και τους κατοίκους της περιοχής να έχουν κάνει προσπάθειες για να εντοπίσουν τον άγνωστο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Δεν είναι όμως το μοναδικό. Υπάρχουν δεκάδες ακόμα γειτονιές της Πάτρας με ασυνείδητους να ρίχνουν φόλες και να πετυχαίνουν αρκετές φορές τον σκοπό τους. Στην Πλαζ της Πάτρας, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν φιλόζωοι, πολλά από τα σκυλιά που ζούσαν χρόνια εκεί, δηλητηριάστηκαν από φόλες που είχαν πετάξει άγνωστοι. 

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στην Πατρών - Τριπόλεως όπου εκεί ο θάνατος σκύλων από φόλα είναι συχνό φαινόμενο. Στην "κόκκινη" ζώνη βρίσκονται και άλλες περιοχές, όπως το Δασύλλιο, η Άνω Πόλη, η διάνοιξη της Κανακάρη, τα Προσφυγικά και η Αγία Σοφία. 

Μεγάλο βάρος έχουν δώσει οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι εθελοντές στην φροντίδα των αδέσποτων που υπάρχουν στην περιοχή του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Χάρη στην βοήθεια των φοιτητών, των εργαζομένων, αλλά και των φιλόζωων τα σκυλιά που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους έχουν βρει μία αγκαλιά. 

Όμως ακόμα και εκεί υπάρχουν κρούσματα ρίψεων φόλας ή κρούσματα κακοποιήσης ζώων. Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο πρόβλημα πάνω στο θέμα της κακοποίησης ζώων είναι η έλλειψη μιας οργανωμένης δομής που να παρέχει ένα καταφύγιο για όλα αυτά τα πλάσματα που ζούνε μόνα τους, κάτω από άθλιες συνθήκες στους δρόμους και στις γειτονιές της Πάτρας.