Πτωτική είναι και φέτος η τάση των τιμών στα βιβλιοχαρτοπωλεία της Πάτρας, εν όψει της σχολικής χρονιάς που ήδη έχει ξεκινήσει.

Οι μαθητές παίρνουν τις λίστες από τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς τους, με τα είδη που θα πρέπει να προμηθευτούν για τον σχολικό τους εξοπλισμό και από εκεί και πέρα οι γονείς θα πρέπει να βγάλουν από την τσέπη τους τα χρήματα που θα χρειαστούν για τα έξοδα αυτά, βάζοντας ένα ακόμα βαρίδι στον οικογενειακό προυπολογισμό. 

Το αρνητικό είναι ότι στις περισσότερες οικογένειες δεν υπάρχουν χρήματα για πολλά έξοδα. Το θετικό, από την άλλη, είναι ότι οι τιμές όχι μόνο δεν έχουν πάρει την ανιούσα, αλλά την κατιούσα, ακολουθώντας την πορεία των τελευταίων χρόνων που έχουν τα προϊόντα του κλάδου. 

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλείων και Βιβλιοχαρτοπωλών της Πάτρας, Νίκος Καραπάνος, ακόμα και οι δύο ανατιμήσεις που έγιναν στο χαρτί, κατά την διάρκεια της χρονιάς, κάτι που αύξησε έστω και σε ένα μικρό ποσοστό τις τιμές κάποιων προϊόντων του, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών, οι αυξήσεις απορροφήθηκαν από τους ίδιους τους επαγγελματίες. 

Ο ίδιος μιλώντας στο patrasevents.gr για το θέμα τόνισε: "Εμείς ως κλάδος προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε το κοινό με τον καλύτερο τρόπο, με φθηνά και ποιοτικά είδη. Δεν είμαστε εποχικοί επαγγελματίες, τα είδη μας βρίσκουν οι πελάτες μας καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς και το γεγονός αυτό αποτελεί μια εγγύηση για την ποιότητα των προϊόντων μας". 


Τα χρήματα που θα χρειαστεί ένας γονιός

Πόσα χρήματα θα χρειαστεί να ξοδέψει, κατά μέσο όρο, ένας γονιός για να αγοράσει όλα τα απαραίτητα είδη του σχολικού εξοπλισμού στο παιδί του; Οι τιμές φέτος είναι στα περισσότερα είδη πιο χαμηλά από τα άλλα χρόνια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις βρίσκονται στο ίδιο περίπου επίπεδο.

Ένας γονιός που θέλει να πάρει στο παιδί του τα σχολικά είδη της λίστας - εξαιρώντας τις σχολικές τσάντες που έχουν ένα κόστος ή κάποια εξωσχολικά βιβλία - δεν θα χρειαστεί περισσότερα από 30 με 35 ευρώ. Μέχρι ώρας πάντως ο κόσμος ψωνίζει με φειδώ, όπως με φειδώ δίνονται οι σχετικές λίστες στα παιδιά από τους εκπαιδευτικούς. 

"Από ότι γνωρίζουμε υπάρχει μία μεγαλύτερη κίνηση στα συνοικιακά καταστήματα από τα μαγαζιά του κέντρου. Όμως ακόμα είναι νωρίς για να μιλήσουμε με ασφαλή συμπεράσματα για την κίνηση της αγοράς. Εμείς καλούμε τον κόσμο να έρθει να κάνει τις αγορές του και να ψωνίσει τα είδη που χρειάζεται".