Συστατικά
- 250 γρ. λαζάνια
- 125 γρ. μοτσαρέλα, σε κομμάτια
- λίγο πλατύφυλλο βασιλικό, για το σερβίρισμα
Για τον κιμά
- 1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες 2 εκ.
- 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε ροδέλες 2 εκ.
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 500 γρ. κιμά από μπούτι γαλοπούλας
- 150 γρ. κόκκινο κρασί
- 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κύβο κοτόπουλο σε 500 γρ. καυτό νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι
- ½ ματσάκι βασιλικό (μόνο τα φύλλα)
Για τη μπεσαμέλ
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 600 γρ. γάλα, χαμηλό σε λιπαρά
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τον κιμά
- Ψιλοκόβουμε στο μούλτι το κρεμμύδι, τα καρότα και τα σέλερι, προσέχοντας να μη λιώσουν.
- Τα μεταφέρουμε σε ένα τηγάνι, το οποίο έχουμε κάψει σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε τον κιμά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ και τον κύβο που έχουμε διαλύσει σε νερό. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
- Προς το τέλος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα βασιλικού.
Για τη μπεσαμέλ
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα που έχουμε κάψει σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας με το σύρμα.
- Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα επαναφέρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Για τη συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Άπλώνουμε το ⅓ από τον κιμά σε ένα πυρέξ 25x30 εκ., καλύπτουμε με ωμά λαζάνια και από πάνω βάζουμε το ⅓ της μπεσαμέλ.
- Κάνουμε το ίδιο για άλλες 2 στρώσεις και τελειώνουμε με μπεσαμέλ.
- Από πάνω απλώνουμε τη μοτσαρέλα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε και με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Αν έχει πάρει πολύ χρώμα, μπορούμε ενδιάμεσα να σκεπάσουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
- Γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com