Αυξητική τάση έχουν οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στις πύλες της Δυτικής Ελλάδας προς τις χώρες της Δύσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών. 

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο έχουν καταγραφεί 221 περιστατικά στον επιβατικό σταθμό του νοτίου λιμένα της Πάτρας που προσπάθησαν να ταξιδέψουν λαθραία, με πλαστά ή και κλεμμένα διαβατήρια. Όμως σημαντική είναι και η αύξηση των συλλήψεων και στα δύο αεροδρόμια της περιοχής, στο Άκτιο και στον Άραξο. 

Στο Άκτιο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συλληφθεί πάνω από 100 άτομα με πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες, ενώ και στο αεροδρόμιο του Αράξου οι συλλήψεις για τον ίδιο λόγο είναι αρκετές τους τελευταίους μήνες. Η αύξηση των συλλήψεων παράτυπων μεταναστών στα δύο αεροδρόμια δείχνουν ότι οι προσπάθειες τους για να ταξιδέψουν λαθραία μέσω του νέου λιμανιού δεν έχουν αποτέλεσμα, κάτι που τους αναγκάζει να προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους διαφυγής. 

Ωστόσο, η προσφυγική ροή προς το λιμάνι της Πάτρας συνεχίζεται κανονικά ακόμα και μετά την μαζική εκκένωση του άτυπων καταυλισμών στα πρώην εργοστάσια του Λαδόπουλου και της Αβέξ. Μόνο τον Αύγουστο έχουν καταγραφεί 51 περιστατικά, ενώ τις προάλλες, αρχές Σεπτεμβρίου, εντοπίστηκαν άλλα 29 άτομα στο λιμάνι της Πάτρας. 

Αυτό που έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, σε ότι αφορά το ζήτημα της προσπάθειας των μεταναστών για να ταξιδέψουν στις χώρες της Δύσης, είναι ο τρόπος διαφυγής τους. Πλέον οι εξορμήσεις τους δεν είναι μαζικές, όπως ήταν πριν από την εκκένωση, αλλά μεμονωμένες. Πρόκειται πλέον για οικογένειες και συγγενείς που προσπαθούν να διαφύγουν, ενώ οι χώρες προέλευσης τους δεν είναι από το Πακιστάν ή το Αφγανιστάν, αλλά από το Ιράν, το Ιράκ ή ακόμα και την Συρία. 

Στο τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί ακόμα και οικογένειες από την Τουρκία που θέλουν να φύγουν από την χώρα τους για να πάνε στο εξωτερικό. Όσο για τους προορισμούς τους οι περισσότεροι θέλουν να πάνε σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Τσεχία.