Είναι ένας μικρός παράδεισος, κρυμμένος στις πλαγιές ενός βουνού που φιλοξενούσε κάποτε, σύμφωνα με την μυθολογία, νεράιδες, ξωτικά και νύφες που έκαναν βόλτα τα δάση του. 

Η Λίμνη Τσιβλού είναι ένα μέρος που κεντρίζει τον επισκέπτη και τον μαγεύει. Αν το έβλεπε ο Τόμας Μαν είναι σίγουρο ότι θα το έβαζε στο "Μαγικό Βουνό", αν το ήξερε ο Ράνταλ Κλάισερ, ίσως και να γύριζε εκεί την "Γαλάζια Λίμνη". 

Κι όμως αυτό το μέρος το τόσο μαγικό που μοιάζει να είναι βγαλμένο από την μυθολογία, γεννήθηκε από μια καταστροφή. Το 1913 έγινε μία μεγάλη κατολίσθηση, έπεσε ένα μέρος της πλαγιάς που έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη.

Το βουνό πήρε μαζί του ορισμένα χωριά και μαζί με αυτά ανάγκασε τους κατοίκους τους να μετακομίσουν, να βρουν νέους τόπους και άλλα μέρη για να στήσουν εκεί τις κοινότητες τους και τα σπίτια τους. 

Από αυτή την καταστροφή, αυτό το φράγμα στο ποταμό, γεννήθηκε ο μικρός παράδεισος που αγαπούν ιδιαίτερα οι λάτρεις του βουνού και τον επισκέπτονται όλους τους μήνες του χρόνου, ακόμα και τα καλοκαίρια, κάνοντας κάμπινγκ εκεί ή μένοντας σε κάποια από τα ξενοδοχεία των γύρω χωριών. 

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για να επισκεφτεί κανείς την Λίμνη Τσιβλού. Τα δάση που απλώνονται γύρω της, τα νερά της, η ομορφιά του βουνού και δεκάδες ακόμα άλλα στοιχεία που μπορεί να βρει κάποιος εκεί, τον μαγεύουν, χαρίζοντας του από την μία την αίσθηση της λατρείας της φύσης και από την άλλη της απομόνωσης και της μοναξιάς. 


Εκεί που ο άνθρωπος μπορεί να βρει τον βαθύτερο του εαυτό. Η Λίμνη βρίσκεται σε ένα υψόμετρο 700 μέτρων, έχει 83 στρέμματα ως επιφάνεια και έναν βυθό που φτάνει τα 80 μέτρα σε βάθος. Φιλοξενεί γύρω της δεκάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ σε κοντινή απόσταση από αυτήν υπάρχουν τα χωριά της Περιστέρας, της Αγίας Βαρβάρας και της Ζαρούχλας. 

Το χωριό από το οποίο πήρε το όνομα της, το Τσιβλός δεν υπάρχει. Όμως στη θέση του έχει γεννηθεί αυτή η Μαυρολίμνη, όπως συνηθίζουν να την λένε οι κάτοικοι των γύρω χωριών που γνωρίζουν την ιστορία της και την καταστροφή που προκάλεσε. 

Είναι ένα μέρος όμως πλέον που έχει δώσει ζωή στην πλαγιά αυτή του Χελμού, ένα μέρος που έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια από τους πιο αγαπημένους τόπους αναψυχής, περιπάτου και (γιατί όχι) κολύμβησης. 

Δείτε φωτογραφίες της λίμνης από το instagram: