Μπορεί οι πρωτοετείς φοιτητές να κοιτάζουν αυτό το χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν και να εγκατασταθούν στην Πάτρα, όμως για τους πιο "έμπειρους" σπουδαστές, τους "παλιούς" που γνωρίζουν καλά την αχαϊκή πρωτεύουσα, τα βάσανα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς ήδη έχουν ξεκινήσει. 

Όπου βάσανα και εξεταστική. Η εξεταστική έχει ξεκινήσει σε όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών, με τους φοιτητές να δίνουν τα μαθήματα που χρωστούν και να μπαίνουν από την αρχή στα βαθιά, απευθείας μετά το τέλος των καλοκαιρινών τους διακοπών. 

Έτσι, εδώ και ορισμένες ημέρες, τα αναγνωστήρια και τα καφέ της Πάτρας που είναι διαμορφωμένα για μελέτη, έχουν ξεκινήσει να γεμίζουν από σπουδαστές που πηγαίνουν εκεί και διαβάζουν. 

Οι φοιτητές προσπαθούν και ελπίζουν να καταφέρουν να περάσουν όσα μαθήματα μπορούν ώστε να δουν στο βάθος του ορίζοντα να πλησιάζουν τον στόχο τους που δεν είναι άλλος από το να πάρουν το πτυχίο τους.

Πάντως, η ακαδημαϊκή χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, οι φοιτητές έχουν επιστρέψει στην βάση τους, τα στέκια που έχουν στην πόλη πήραν και πάλι ζωή και όλα σιγά - σιγά σε ότι αφορά τους σπουδαστικούς κύκλους βρίσκουν ξανά τον ρυθμό τους.