Το πρώτο μεταμνημονιακό «κρας τεστ» ξεκινάει σήμερα για την κυβέρνηση και στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών, θα βρεθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος είναι να «κλειδώσει» το υπερπλεόνασμα του 2019. Μετά τις συσκέψεις των Τσακαλώτου- Χουλιαράκη η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξηγήσει με αριθμούς και αναλυτικά τις θέσεις της χώρας για την κατάργηση του νομοθετημένου μέτρου που προβλέπει περικοπή στις συντάξεις από 1/1/2019.

Ωστόσο, οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν σε αυτό το επίπεδο, αλλά μετά τις 15 Οκτώβρη, όταν θα αξιολογηθεί το σχέδιο προϋπολογισμού από την Κομισιόν!

Ο Τσίπρας ενεργοποιεί πολιτικούς διαύλους

Ο πρωθυπουργός προλειαίνει λοιπόν το έδαφος της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Κατά πληροφορίες του iefimerida το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιήσει ακόμα πιο εντατικά επαφές και επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, με ορίζοντα όταν γίνει η κατάθεση του προϋπολογισμού στην Κομισιόν το μέτρο να είναι εκτός.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είναι η μόνη που το βλέπει θετικά. Το…μάτι στην κυβέρνηση έκλεισε στην κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο ο Μοσκοβισί λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες. Χαρμόσυνα ήχησε ,επίσης, στους κυβερνητικούς και η χθεσινή δήλωση Ντομπρόφσκις ότι δεν αποκλείει η ελληνική οικονομία να εκπλήξει τους πάντες ευχάριστα.

Tι ειπώθηκε στο τετ α τετ με Μοσκοβισί

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί. 

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας ένα βήμα παραπάνω είπε- αν και μετρημένος ξανά- σε συνέντευξή του (euronews): «Aν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό». Εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας και των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο παράγοντας Βερολίνο

Αν και πολλοί λένε ότι το Βερολίνο στυλώνει τα πόδια, οι καλά γνωρίζοντες παραπέμπουν στο γεγονός πως η Καγκελάριος Μέρκελ δεν ξεχνά την ολοκληρωτική στήριξη που έλαβε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στο προσφυγικό. Μένει επομένως να φανεί αν αυτό θα «μεταφραστεί» εμπράκτως και με... χειροπιαστά αποτελέσματα.

Πηγή: iefimerida.gr