Όσοι είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν τα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ομιλία, συνέντευξη Τύπου κ.λπ.) κατανόησαν αμέσως την δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Η εικόνα ενός εν απογνώσει πρωθυπουργού που επιχειρεί να γαντζωθεί στην καρέκλα του, μοιράζοντας υποσχέσεις και εξαγγέλλοντας μέτρα ατάκτως ερριμμένα, ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν οι επικοινωνιολόγοι του ώστε να δοθεί η εντύπωση του δήθεν λαοπρόβλητου πολιτικού που η κυβέρνηση του απάλλαξε την χώρα απ’ τα μνημόνια.  

Ο κ. Τσίπρας δεν πείθει πλέον κανέναν. Δεν πείθει την ελληνική κοινωνία, αλλά ούτε καν το κομματικό του ακροατήριο. Εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη ως πολιτικός παλαιάς κοπής χωρίς μισή κουβέντα ειλικρινούς αυτοκριτικής και χωρίς να εξηγήσει στους πολίτες που χειμάζονται, για ποιους λόγους η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ που βρίσκεται.

Δεν μπήκε καν στον κόπο ν’ αναφερθεί με ειλικρίνεια στις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση του έχει υπογράψει, όπως οι νέες επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις, το αφορολόγητο, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας κ.α.

Χωρίς αμφιβολία αυτή ήταν η τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε ως πρωθυπουργός την ΔΕΘ.

Δείχνοντας ακόμα και τώρα, ότι εκείνο που πρωτίστως τον απασχολεί είναι η επιβίωση του, δηλαδή το πως θα παραμείνει ένας υπολογίσιμος πολιτικός παράγοντας στο μετεκλογικό τοπίο.

Αδιαφορώντας για το αν η χώρα λειτουργεί με «σβησμένες μηχανές», αν παραμένει γονατισμένη, με την οικονομία της ασθμαίνουσα και τους πολίτες της καταχρεωμένους. Όλα αυτά είναι «ψιλά γράμματα» μπρος στους πρωθυπουργικούς πολιτικούς τακτικισμούς.

Η ανάγκη μιας πραγματικά νέας σελίδας, με άμεση προκήρυξη εκλογών και πολιτική αλλαγή, υποσκελίζεται απ’ την προσωπική πολιτική ανάγκη του κ. Τσίπρα και των επιτελών του να παραμείνουν «ενεργοί» στο πολιτικό παιχνίδι. Παίζοντας στις πλάτες των Ελλήνων, των νέων που δεν βλέπουν προοπτική, των συνταξιούχων που ετοιμάζονται να δουν τις πενιχρές τους αποδοχές πενιχρότερες, των επιχειρηματιών που ασφυκτιούν σε μια στεγνωμένη, αποκαμωμένη αγορά.

Το αίτημα για εκλογές που προβάλλει η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης είναι, υπ’ αυτό το πρίσμα, η αφετηρία της αληθινής εξόδου απ’ το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε.

Είναι η μόνη ασφαλής οδός διαφυγής απ’ την ζοφερή πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Όσο γρηγορότερα στηθούν οι κάλπες, τόσο το καλύτερο για την χώρα και το μέλλον της. Άλλους τυχοδιωκτισμούς η χώρα δεν αντέχει.  

*Η Αθηνά Τραχήλη είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.