Ο ένας Γάλλος στους πέντε δεν έχει τη δυνατότητα να καταναλώνει τρία γεύματα την ημέρα, ούτε να τρέφεται σωστά, αποκαλύπτει έρευνα του ινστιτούτου Ipsos και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Secours populaire français (SPF) που δημοσιεύεται σήμερα.

Κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο των Γάλλων που ερωτήθηκαν (21%) απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να ακολουθεί σωστή διατροφή ή να καταναλώνει τρία γεύματα την ημέρα, ενώ το 27% παραδέχθηκε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράζει καθημερινά φρούτα και λαχανικά.

Η τάση αυτή είναι κυρίαρχη στα φτωχότερα νοικοκυριά. Ο ένας στους δύο Γάλλους με μηνιαίο εισόδημα κατώτερο των 1.200 ευρώ αδυνατεί να πληρώσει για έχουν σχολική διατροφή τα παιδιά του και σχεδόν ο ένας στους δύο (48%) δυσκολεύεται να τους προσφέρει διατροφική ποικιλία. Η συντριπτική πλειοψηφία (86%) ανέφερε ότι η διατροφική ανασφάλεια είναι ένδειξη φτώχειας.

Γενικά, η μη κερδοσκοπική οργάνωση υπογραμμίζει ότι η οικονομική κατάσταση ενός μέρους των Γάλλων βελτιώθηκε σε σύγκριση με το 2017, ωστόσο προσθέτει ότι το 39% (+2% σε σύγκριση με το 2017) δήλωσε πως έχει ήδη βιώσει κατάσταση ανέχειας.

Αυτή τη χρονιά επίσης, το βαρόμετρο αποκάλυψε ότι τα έξοδα για διακοπές ή για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ήταν τα πιο «προβληματικά» για πολλούς Γάλλους. Το 41% είπε ότι δυσκολεύεται πολύ να κάνει διακοπές μια φορά τον χρόνο (45% το 2017).

Ενώ σχεδόν ο ένας Γάλλος στους τρεις είπε ότι δυσκολεύεται να πληρώσει ιατρικά έξοδα για τα οποία δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη (το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 56% στα λιγότερο ευκατάστατα νοικοκυριά).

Πάνω από το 80% φοβάται ότι τα παιδιά του θα είναι πιο ευάλωτα στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό από ό,τι η δική του γενιά.

Ακόμη, μερικούς μήνες πριν από τις ευρωεκλογές κι ενώ ούτε η ανανέωση της εντολής, που εκπνέει το 2020, ούτε η αναπλήρωση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας προς τους Απόρους (FEAD) είναι βέβαιη, το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν «επενδύει» ιδιαίτερα στον αγώνα εναντίον της διατροφικής ανασφάλειας.

Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικά από την 22α ως την 26η Ιουνίου 2018 σε δείγμα 1.016 προσώπων, αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού της Γαλλίας, ηλικίας 15 ετών και πάνω.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ