Όλα έτοιμα για το χτύπημα του κουδουνιού, με τους μαθητές των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων της Πάτρας να ετοιμάζονται να καθίσουν για ακόμα μία φορά στα θρανία, αφήνοντας στην άκρη τις ανέμελες στιγμές των καλοκαιρινών τους διακοπών και τα μπάνια τους πιάνοντας και πάλι τα βιβλία τους. 

Συνολικά, σύμφωνα με τα όσα είπε η δημοτική αρχή στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, παραμονή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, στην Πάτρα θα ακουστεί το κουδούνι για 30.000 μαθητές, σε 257 σχολικές μονάδες που υπάρχουν στην επικράτεια του Δήμου. Μαθητές που έχουν μπροστά τους μία σχολική χρονιά αρκετά δύσκολη, στην οποία όμως θα πρέπει να αντεπεξέλθουν, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. 

Τα προβλήματα έτσι και αλλιώς είναι πολλά, τόσο στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και στην Δευτεροβάθμια. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις σχολικές υποδομές, με τις αλλαγές που γίνονται κάθε τόσο από το υπουργείο, με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και με πολλά ακόμα που αντικατοπτρίζουν σε έναν βαθμό τις αδυναμίες που έχει η ίδια η κοινωνία, αφού οι σχολικές κοινότητες αποτελούν έναν μικρό "καθρέφτη" αυτής. 

Στην Πάτρα ο Δήμος προχώρησε κατά την διάρκεια όλων των μηνών του καλοκαιριού, σε μία σημαντική προσπάθεια, συντηρώντας και ανακαινίζοντας πάνω από 60 συνολικά σχολικές μονάδες. Ήταν μία σημαντική βοήθεια, με δεδομένο ότι όλα σχεδόν τα κτίρια των σχολικών συγκροτημάτων είναι σε κακή κατάσταση. 

Όμως τα προβλήματα παραμένουν για τις σχολικές κοινότητες και τους μαθητές της Πάτρας. Ο αγιασμός που θα γίνει στα προαύλια των σχολείων την Τρίτη στις 11 Σεπτεμβρίου θα είναι το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, με το υπουργείο και τις υπηρεσίες του να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην Πάτρα και στην Αχαΐα, με το μοίρασμα των βιβλίων και του εκπαιδευτικού υλικού.