Οι νέες τομές της κυβέρνησης που ήδη έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, πρόκειται να φέρουν ακόμα μεγαλύτερο συνωστισμό στα δημόσια νοσοκομεία, δυσκολεύοντας την ζωή τόσο των ασφαλισμένων, όσο και των γιατρών.

Αυτό είναι ένα γενικό συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κάποιος από τον πρώτο κιόλας μήνα της εφαρμογής του νέου συστήματος με την υλοποίηση και το σταδιακό ξεκίνημα των ΤΟΜΥ. Οι αριθμοί, άλλωστε, τα λένε όλα. Από τους 70 γιατρούς που είχαν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ στην Πάτρα έχουν απομείνει μόλις 17. 

12 από αυτούς είναι στις ΤΟΜΥ και οι άλλοι πέντε που έχουν συμβάσεις προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. "Στην Πάτρα υπάρχουν γύρω στους 220.000 ασφαλισμένους οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετηθούν πλέον από τους 17 αυτούς γιατρούς. Καταλαβαίνετε τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από αυτό.

Οι γιατροί δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας, ενώ αυτοί που δεν έχουν τα χρήματα θα πρέπει να βρουν τρόπους να εξυπηρετηθούν μέσα από τα ΠΕΔΥ ή τα δημόσια νοσοκομεία, κλείνοντας ραντεβού" τονίζει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρέων, Άννα Μαστοράκου.  

Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ασφαλισμένων δεν έχει οικονομική άνεση και ζει στα όρια της φτώχειας είναι σίγουρο ότι θα απευθυνθεί στους δημόσιους φορείς υγείας, κάτι που θα επιβαρύνει κατά συνέπεια τα νοσηλευτικά ιδρύματα και προεκτείνοντας τον χώρο της δημόσιας υγείας. "Βλέπουμε με λίγα λόγια ότι εξ' αρχής το νέο σύστημα που εφαρμόζεται έχει την τάση να αποτύχει, παρά να επιτύχει τους στόχους του". 

Τα επιπλέον προβλήματα των τομών

Όμως πέρα από τον στόχο από τον οποίο, με μαθηματική ακρίβεια το νέο σύστημα, κινδυνεύει να μείνει εκτός τροχιάς, υπάρχουν και πολλά επιπλέον προβλήματα που έχουν να κάνουν με τους ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς. "Ο οικογενειακός γιατρός είναι ένα πρόσωπο που δεν μπορεί να αλλάξει για το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τους όρους του συστήματος. 

Θα πρέπει να είναι πάντα εκεί, όπως και οι ασφαλισμένοι, γεγονός που περιορίζει και τους δύο. Είναι ένα σύστημα που δεν είναι βολικό, ούτε για τους ασφαλισμένους, ούτε για τους γιατρούς". Όσο για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας που σύμφωνα με το υπουργείο είναι υποχρεωμένοι να συγχωνευτούν στο νέο σύστημα, αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις. 

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας έχουν συμβάσεις ΕΣΥ και οι υποχρεώσεις που τους ορίζει η σύμβαση αυτή δεν συνάγουν με τα όσα ορίζει το νέο σύστημα. Για τον λόγο αυτό έχουν προχωρήσει σε εξώδικη διαμαρτυρία προς το υπουργείο.

Με λίγα λόγια το νέο σύστημα στο τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας αντί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα πρόκειται να τα κάνει ακόμα χειρότερα και ήδη οι πρώτες ενδείξεις που επιβεβαιώνουν την παραπάνω άποψη έχουν ξεκινήσει να φαίνονται.