Χιλιάδες Ταϊλανδοί έσπευσαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της χώρας για να γιορτάσουν τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων, μια εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή που συγκλόνισε τον κόσμο για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Η ομάδα των παιδιών και ο προπονητής τους ήταν βασικοί καλεσμένοι στο δείπνο προς τέρψιν όλων όσων συμμετείχαν στη διάσωση. Το δείπνο έγινε στη Βασιλική Πλατεία της Μπανγκόκ, μια μεγάλη δημόσια πλατεία στην καρδιά της παλιάς πόλης.

Τα 12 αγόρια και ο 25χρονος προπονητής τους Εκαπόλ Τσανταγουόνγκ εξερευνούσαν το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Τσιανγκ Ράι στις 23 Ιουνίου όταν παγιδεύτηκαν σε αυτό μετά τις έντονες βροχές που έπληξαν την περιοχή και έκαναν αδύνατη την μετάβαση των παιδιών προς την έξοδο του σπηλαίου.

Φορώντας κίτρινα πουκάμισα και καπέλα μπέιζμπολ, τα αγόρια μίλησαν για τη δοκιμασία τους και τη στιγμή που οι διασώστες τους βρήκαν. «Είναι αδιανόητο πόσο χαρούμενοι ήμασταν», δήλωσε ο προπονητής τους. Η διάσωση στην οποία συμμετείχαν δύτες και εθελοντές από όλο τον κόσμο, έληξε στις 10 Ιουλίου, όταν βγήκε με ασφάλεια και η τελευταία ομάδα παιδιών.

Ωστόσο, σε μια ακατανόητη απόφαση και κόντρα σε κάθε λογική και ψυχολογική ηρεμία, η κυβέρνηση με μια σπηλιά-ρέπλικα έβαλε τα παιδιά να ξαναζήσουν έστω και για λίγο τον εφιάλτη! Και έμπαιναν από την μία τρύπα για να βγουν από την άλλη μετά...