Πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων αναπτύσσονται στη «17η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας» που διοργανώνει ο Δήμος Ερυμάνθου και άνοιξε της πύλες της την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου.

Το «Αχαϊκό Τραπέζι» ήταν άκρως απολαυστικό μεταφορικά και κυριολεκρικά!

Ο Αχαιός σεφ Γιώργος Κολυρόπουλος δημιούργησε 2 μαγειρικές συνταγές οι οποίες μοιράστηκαν και στο κοινό από παραδοσιακά προϊόντα του Ερυμάνθου και των Καλαβρύτων. Σαλάτα με φασόλια Κέρτεζης και πέστροφα καπνιστή και ταλιατέλες με φιλετάκια μόσχου και λάδι τρούφας.

Τα νιάτα αποτελούν το μέλλον και το αύριο του τόπου. Έτσι ο Δήμος Ερυμάνθου πραγματοποίησε την καθιερωμένη βράβευση των αριστούχων μαθητών που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους κατά την διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς και των εισακτέων που φοίτησαν στα σχολεία του Δήμου, καταφέρνοντας να περάσουν την πύλη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω των Πανελληνίων.


Ξεχωριστό κομμάτι αποτελούν οι Βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις που αποδόθηκαν από το Δήμο Ερυμάνθου σε φορείς και Συλλόγους, που παρουσιάζουν ανιδιοτελώς αξιόλογη και σημαντική παρουσία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της τοπικής κοινωνίας, ή έχουν διακριθεί στις δράσεις τους.

Αναλυτικά, τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν και στους εξής:

 • Στο Περ/κό Τμήμα Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την πολύτιμη προσφορά του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας & του Σώματος  Εθελοντών Σαμαρειτών & Διασωστών και τη συμβολή του στην προώθηση του εθελοντισμού & της κοινωνικής αλληλεγγύης
 • Στο συντοπίτη γιατρό κ. Νικόλαο Ζαχαράκη ως ελάχιστη αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του στην επιστημονική έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου. (Το βραβείο παρέλαβε ο πατέρας του)
 • Στο γιατρό κ. Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο ως ελάχιστη αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του στην οργάνωση & λειτουργία του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας
 • Στον ιερέα π. Γρηγόριο Λουμπαρδέα για την πολύτιμη συμβολή του στη δημιουργία του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) Σταροχωρίου
 • Στον ιερέα π. Αθανάσιο Παπανδρέου για την πολύτιμη συμβολή του στην ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου του  Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Φαρών
 • Στον κ. Γεώργιο Πετρόπουλο δάσκαλο- πρώην Πρόεδρο Κοινότητας Καλεντζίου για τις αξιόλογες συγγραφικές αναζητήσεις του που συμβάλλουν στην πνευματική ανάταση του τόπου μας.
 • Στα χορευτικά τμήματα Σκιαδά, Χαλανδρίτσας & Σταυροδρομίου για τη συμμετοχή και διάκρισή τους στην διοργάνωση «Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Χορού Step to a Dream»
 • Στη «Θεατρική Ομάδα του Αύριο» της Χαλανδρίτσας για τη συμμετοχή & τη διάκρισή τους στο «16ο Θεατρικό Φεστιβάλ Κορίνθου»

Καλύτερη εξυπηρέτηση από τη διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας

Η διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας ανταποκρίθηκε και πάλιστην πρόταση του Δήμου Ερυμάνθου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και τη διευκόλυνση της μετακίνησης τους.

Αύξησε τα δρομολόγια ΚΤΕΛ ειδικά για τις μέρες της Έκθεσης από και προς Χαλανδρίτσα κάθε απόγευμα από την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη έως και Κυριακή 9/9 ως εξής:

Από Πάτρα προς Χαλανδρίτσα: 18.00, 19.30, 21.00 και 22.15  

Από Χαλανδρίτσα προς Πάτρα: 18.45, 20.15, 21.45 και 23.00

Οι επισκέπτες θα εξυπηρετούνται στις καθιερωμένες στάσεις του Υπεραστικού ΚΤΕΛ της γραμμής Πάτρα - Χαλανδρίτσα (Γούναρη – Καλαβρύτων – Ακρωτηρίου – Οβρυά – Καλλιθέα – Κουρλαμπά). Έτσι θα έχουν την δυνατότητα της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης τους από την Πάτρα στη Χαλανδρίτσα, αλλά και την αποχώρηση τους από αυτή, με συχνά δρομολόγια που θα καλύπτουν όλες τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Εξ ίσου άμεση ήταν επίσης και η ανταπόκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας στο αίτημα του Δήμου και παρά την έλλειψη προσωπικού κατ’ εξαίρεση θα παραμείνει ανοικτός και επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος του Μυκηναϊκού Οικισμού Χαλανδρίτσας, συμβάλλοντας στην επιτυχή διοργάνωση της Έκθεσης καθημερινά κατά τη διάρκεια της Έκθεσης από 18:00 έως 20:00.

Συμπερασματικά με έναν εύκολο, άμεσο, γρήγορο και  οικονομικό τρόπο, ο κόσμος μπορεί να επισκεφτεί την 17η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας, να γνωρίσει από κοντά τον εκθεσιακό χώρο και τον παραδοσιακό οικισμό, τα λαογραφικά εκθέματα και δρώμενα και τον αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού Οικισμού και να απολαύσει τα όσα διαδραματίζονται τις μέρες της διάρκειας της.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη

ώρα: 20:30 Εγκαίνια Έκθεσης

«Χορευτικό σεργιάνι στην Ελλάδα»

Η βραδιά πλαισιώνεται με παρουσιάσεις προγραμμάτων παραδοσιακών & λαϊκών χορών από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη

ώρα: 18:30 -20:30

«Ας ζωντανέψουμε τα παραμύθια»: Η κα Άννα Δενδρινού μέσα από την πρωτοβουλία του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κ. Υγείας Χαλανδρίτσας, θα ξετυλίξει για μικρούς και μεγάλους το κουβάρι των Λαϊκών Παραμυθιών: «Η Μερμήγκω» από τη Λαϊκή μας Παράδοση, «Το όνειρο του Γιόμο», παραμύθι από την Αφρική και η βραδιά θα κλείσει με ένα «καλοψημένο τηγανόψωμο» από τη Φιλανδία, που… δρόμο παίρνει - δρόμο αφήνει και φτάνει στα λιθόστρωτα σοκάκια της Χαλανδρίτσας, για να μας πει τη δική του ιστορία.

Κλείνοντας, όλη η παρέα θα φτιάξει και θα γευτεί το δικό της τηγανόψωμο.

ώρα: 21:00

«Εεεε ρε γλέντιααα!!!» Ο γνωστός σε όλους μας καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Μακρής θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την ιδιαίτερη παράσταση που ετοίμασε με αποσπάσματα από κλασικά και σύγχρονα έργα, συνοδεία ζωντανής μουσικής από την ορχήστρα του καταξιωμένου μουσικού Κώστα Στεφανόπουλου.

Με παραδοσιακά μουσικά όργανα και πλούσιο πρόγραμμα θα μας προσφέρουν ένα απολαυστικό μουσικοχορευτικό γλέντι, «σεργιανίζοντας» από τη Μ. Ασία σε όλη την Ελλάδα.

Εθελοντική Αιμοδοσία: 18:30 – 21:30

Από το Σύλλογο Αιμοδοτών του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας

«Χορευτικό σεργιάνι στην Ελλάδα»

Η βραδιά πλαισιώνεται με παρουσιάσεις παραδοσιακών & λαϊκών χορών από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων

Κυριακή 9 Σεπτέμβρη

Περιφερειακές – πρωινές εκδηλώσεις

ώρα: 10:00 - 19:00

15th «International Total Field Game» Αγώνας Τοξοβολίας Πεδίου στην Πλατανόβρυση.

Τo Total Field Game ήταν και η πρώτη απόπειρα τοξοβολίας πεδίου στην Ελλάδα και ξεκίνησε από μια ομάδα τοξοτών στην Πλατανόβρυση Αχαΐας το 2013. Η τοξοβολία πεδίου γίνεται στην φύση με τους τοξότες να κάνουν βολές σε στόχους με άγνωστες αποστάσεις, από τα 10 έως τα 50 μέτρα όμως, τοποθετημένους σε πλαγιές, ποτάμια και αλλά φυσικά εμπόδια και ακανόνιστες φυσικές συνθήκες. Οι κανονισμοί αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες τοξοτών και όλα τα είδη των τόξων. Σε πολύ σύντομο διάστημα το TFG έγινε αγαπημένο GAME των τοξοτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα σήμερα να διοργανώνονται ετησίως 3 ΔΙΕΘΝΗ TFG με συμμετοχές από όλη την Ευρώπη, στην Πλατανόβρυση Αχαΐας, στον Αγ. Ιωάννη Πηλίου και στη Δαφνούλα Ιωαννίνων.

Διοργάνωση: Α.Σ.Τ. ΠΕΛΟΠΑΣ – Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας – Δήμος Ερυμάνθου.

ώρα: 19:15  Απονομές των επάθλων στην πλατεία της Πλατανόβρυσης

ώρα: 11:00

«Επίδειξη Motocross» - Παρουσίαση αθλήματος. Οι φίλοι των 2 τροχών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν διαδρομές από αγωνιστικές μοτοσυκλέτες σε χώρο του Αυτοκινητοδρομίου Πάτρας.

Κυριακή 9 Σεπτέμβρη

ώρα: 18:30

Ιππική Διαδρομή: Αναβάτες με τα άλογά τους διανύουν διαδρομή περιμετρικά της Χαλανδρίτσας

ώρα: 20:00 Απονομές αναμνηστικών ιππέων στην πλατεία «Πλατάνια»

ώρα: 20:00 Απονομές αναμνηστικών MotoCross στο χώρο εκδηλώσεων της Έκθεσης

ώρα: 21:00 ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Δήμος Ερυμάνθου: «Η συμβολή των πρώην Κοινοτήτων στην ανάπτυξη του τόπου μας»

Αναγνώριση της προσφοράς των πρωταγωνιστών της μεταπολιτευτικής περιόδου

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τα περίπτερα των φορέων που φιλοξενούνται στην Έκθεση για:

 • Τις ενεργές προκηρύξεις Προγραμμάτων CLLD/LEADER από την εταιρεία ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΥΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., καθώς επίσης μπορούν να λάβουν χρήσιμες συμβουλές και έγκυρες απαντήσεις για τα ενδιαφέροντά τους.
 • Το σημαντικό αθλητικό γεγονός της διοργάνωσης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων ένα χρόνο ακριβώς πριν από την μεγάλη διοργάνωση που θα διεξαχθεί στην Πάτρα.  
 • Την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία (Κοιν.Σ.Επ.) από την Ένωση φορέων Κ.ΑΛ.Ο. της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας «Συμπολιτεία»

Στο κέντρο του Οικισμού στο νερόμυλο - νεροτριβή, παρουσιάζεται Έκθεση Παραδοσιακών Γεωργικών Εργαλείων, ειδών λαϊκής τέχνης & τοπικής ιστορίας.

Παράλληλα εκτίθεται μέρος του αρχειακού υλικού από τη συλλογή του καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Μακρή με φιγούρες από το 1930 και συλλεκτικά αντικείμενα «Από το Μίμαρο μέχρι σήμερα»