Χωρίς Ελλάδα στην αντζέντα συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη το άτυπο Eurogroup αλλά με βασικό «μενού» τις οικονομικές προοπτικές και προκλήσεις της Ευρωζώνης.

Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι στο περιθώριο της Συνόδου το ελληνικό ζήτημα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Αλλωστε από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει επισήμως η μεταμνημονιακή εποπτεία.

Η πρώτη επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου θα παρουσιαστεί και το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Στο μικροσκόπιο των θεσμών θα μπει τόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και η πρόοδος των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες.

Επίσης θα αξιολογηθούν οι προβλέψεις και οι παραδοχές του προσχέδιου του προϋπολογισμού 2019, αλλά και οι εξαγγελίες που θα έχει ήδη κάνει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη αυτή επίσκεψη οι δανειστές θα θελήσουν να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή, «ενισχυμένη εποπτεία», στην οποία υπάγεται πλέον η Ελλάδα.

Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση στη Βιέννη σε διευρυμένη σύνθεση οι υπουργοί Οικονομικών των 27 καλούνται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία του Ιουνίου περί κοινής στήριξης του Ταμείου Ενιαίας Εξυγίανσης Τραπεζών.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες και στόχος είναι έως το 2023 να αντικαταστήσει τα αντίστοιχα ταμεία σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για έναν από τους βασικότερους πυλώνες της τραπεζικής ενοποίησης.