Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση των μισθών σε χώρους όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διατηρούν χιλιάδες εργαζόμενους, όμως την αισιοδοξία της αυτή δεν δείχνουν να συμμερίζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα και γνωρίζουν καλά το πόσο αυτός έχει χτυπηθεί βάναυσα από την κρίση και από τις πολιτικές των τελευταίων ετών. 

Αυτό που τους δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για το αν τελικά θα εφαρμοστούν στην πραγματική αγορά εργασίας τα όσα πιστεύει η κυβέρνηση, έχοντας τον "αέρα" της εξόδου από τα μνημόνια, είναι ότι οι εργοδότες σε όλους τους κλάδους δύσκολα θα δεχτούν την επέκταση της συλλογικής σύμβασης και της αύξησης των μισθών, έχοντας ως βασικό τους επιχείρημα ότι ουσιαστικά η ύφεση στην οικονομία δεν έχει ξεπεραστεί και είναι αμφίβολο αν υπάρχει ένας τέτοιος ορίζοντας για το άμεσο μέλλον. 

Άλλωστε, η πλειοψηφία των εργοδοτών από το εμπόριο μέχρι την βιομηχανία, την μεταποίηση, την βιοτεχνία, αλλά και τον τομέα των διαφόρων υπηρεσιών, έχει μάθει πλέον να πληρώνει τους εργαζόμενους με μισθούς των 300 και των 400 ευρώ, με την ανοχή του ίδιου του κράτους, το οποίο εφαρμόζει την ίδια μισθοδοτική πολιτική - και πολλές φορές χειρότερη - για την καταπολέμηση της ανεργίας, όπως για παράδειγμα τα κοινωφελή προγράμματα με την ασφάλεια ανειδίκευτου εργάτη και τα 495 ευρώ. 

Σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις η κυβέρνηση επέλεξε την επέκταση τους σε συγκεκριμένους τομείς που αφορούσαν κλάδους στους οποίους, έτσι και αλλιώς, δεν είχε καταργηθεί ένα καθεστώς ρύθμισης και υπήρχε πάντα. Εξάλλου, ήδη ο ΣΕΒ έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του στις αλλαγές που είναι να γίνουν στο θέμα των συμβάσεων, σκιαγραφώντας την στάση του. 

Την άποψη των εργαζομένων και των ανθρώπων που βρίσκονται στον παραγωγικό τομέα αποτυπώνει ο επικεφαλής των Ελεύθερων Εμποροϋπαλλήλων, Σάββας Τζάκης, που μιλώντας στο patrasevents.gr για το θέμα τονίζει: "Είναι δύσκολο να δεχθούν οι εργοδότες τόσο μεγάλες αυξήσεις, όπως αφήνουν να εννοηθούν κάποιοι κύκλοι. Πιστεύω ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορεί οι εργοδότες να δώσουν κάποιες μικρές αυξήσεις ίσα για να ξεγελάσουν τους εργαζομένους τους και αυτό είναι όλο". 

Υπάρχει πραγματικά πολιτική βούληση;

Ο κ. Τζάκης συνεχίζει το σκεπτικό του και το εξηγεί. "Ένας εργοδότης που ολοένα διαμαρτύρεται για υπερφορολόγηση, μείωση κερδών και άλλα πολλά και κάνει την δουλειά του με 430 ευρώ για ποιο λόγο να προχωρήσει σε μία αύξηση της τάξεως των 100 με 150 ευρώ, χωρίς να έχει τα ανάλογα κίνητρα ή τις αντίστοιχες πιέσεις; 

Μακάρι να βγω ψεύτης και να κάνει πραγματικότητα τα όσα διαμηνύει η κυβέρνηση, αλλά πιστεύω ότι οι εργοδότες θα βρουν άλλα τερτίπια στο νόμο για να μην δώσουν μεγάλες αυξήσεις. Γι' αυτό και κρατάω μικρό καλάθι. Εμείς σαν συνδικαλιστές θα δώσουμε τη μάχη μας και θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι είναι προς το όφελος τους η αύξηση μισθών αφού έτσι θα αυξηθεί ο τζίρος τους, αλλά δεν νομίζω ότι αυτοί θα ακούσουν.

Και φυσικά υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα: Κατά πόσο υπάρχει η πολιτική βούληση για πραγματικές αυξήσεις και προστασία των εργαζομένων; Ίδωμεν".