Αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου βρίσκονται οι φορολογούμενοι που υποβάλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει φόρος.

Πρόστιμο από 100 έως και 500 ευρώ ανάλογα με το εάν το τηρούν ή όχι βιβλία θα πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή ή δήλωσης παρακράτησης φόρους.

Συγκεκριμένα επιβάλλεται:

  • Πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων.
  • Πρόστιμο ύψους 250 ευρώ όταν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα, (απλογραφικά βιβλία).
  • Πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα, (διπλογραφικά βιβλία).

Περιπτώσεις έγγαμων

Τελευταία χρονιά η φετινή όπου οι σύζυγοι ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής κοινών αρχικών χρεωστικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, δεδομένου ότι υποβάλλεται μία μόνο δήλωση, το οποίο ανέρχεται:

100 ευρώ, αν δεν είναι κανένας από τους συζύγους υπόχρεος τήρησης βιβλίων ή 250 ή 500 ευρώ, αν ο ένας από τους δύο συζύγους ή και οι δύο σύζυγοι είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων, με βάση το απλογραφικό ή διπλογραφικό σύστημα αντίστοιχα.

Στην περίπτωση συζύγων που είναι και οι δύο υπόχρεοι τήρησης βιβλίων, ο ένας με βάση το απλογραφικό σύστημα ενώ ο άλλος με το διπλογραφικό, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.