«Η ΝΔ ούτε τρομοκρατείται και ούτε φιμώνεται», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή το επεισόδιο με την προσπάθεια σύλληψης της αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου της ΝΔ, Σοφίας Ζαχαράκη, ύστερα από μήνυση του Κώστα Βαξεβάνη.
Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε πρωτοφανές για τα χρόνια της μεταπολίτευσης το περιστατικό, τονίζοντας ότι, «Κώστας Βαξεβάνης και Αλέξης Τσίπρας είναι ένα και το αυτό. Δεν είναι ένας ιδιώτης, όπως τον χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, είναι ο βραχίονας λάσπης που χρησιμοποιεί το Μαξίμου για να επιτεθεί σε μένα και στην οικογένειά μου. Δεν θα επιτρέψουμε τη διολίσθηση της πολιτικής ζωής. Η ΝΔ δε θα αφήσει αναπάντητη καμία προσωπική επίθεση. Θα υπερασπιστώ την οικογένειά μου και τα στελέχη μου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά των συλλήψεων για την έκφραση γνώμης και εναντίον τη ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, καθώς εκτίμησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει στελέχη της ΝΔ, που δεν έχουν βουλευτική ασυλία.
Όσον αφορά τις κατηγορίες της κυβέρνησης κατά του ανηψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη για την υπόθεση της Energa, τόνισε ότι χάρις και την κατάθεση του κ. Δημητριάδη ο Αριστείδης Φλώρος οδηγήθηκε στη φυλακή, από την οποία βγήκε χρησιμοποιώντας και το νόμο Παρασκευόπουλου που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Κατά τα λοιπά, εξήγησε ότι η ΝΔ αν έρθει στην κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση του ν. Παρασκευόπουλου, θα επαναφέρει τις φυλακές «τύπου Γ», θα καταργήσει τον ν. Κατρούγκαλου.
Προανήγγειλε ακόμη ότι θα κυβερνήσει και με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και πέραν της ΝΔ και πως θα καταργήσει τους αναπληρωτές υπουργούς.
Σημεία από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha
- Για την αυτόφωρη διαδικασία κατά της Κατερίνας Ζαχαράκη
Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, Εμείς κρίνουμε την αντίδραση του κ. Βαξεβάνη που δεν είναι ένας απλός ιδιώτης αλλά ο βραχίονας λάσπης του μεγάρου Μαξίμου.
Η ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη καμία προσωπική επίθεση. Ούτε εγώ και θα υπερασπιστώ την οικογένειά μου και τους συνεργάτες μου, αλλά αυτό έχει και επιπτώσεις.
- Για το αν είναι υπέρ των συλλήψεων
Δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή του τόπου δεν μπορεί να λύνονται με διαδικασία του αυτοφώρου. Μπορεί να προσφύγει και αστική δικαιοσύνη. Ολα τα υπόλοιπα είναι ένα μεγάλο σόου για να φιμωθεί η αντιπολίτευση. Η ΝΔ ούτε τρομοκρατείται, ούτε φιμώνεται.
Νόμος Παρασκευόπουλου
Θα καταργηθεί ο ν. Παρασκευόπουλου. Δεν είναι δυνατόν να αποφυλακίζονται χιλιάδες (κάποιοι λένε για 12.000). Δεν είναι η φυλακή περιστρεφόμενη πόρτα για να βγαίνουν κατά κανόνα κάποιοι
Θα αυστηροποιηθούν οι διατάξεις και δεν μπορεί να υπάρξουν οριζόντιες διατάξεις.
Οταν πχ εγκλήματα έχουν να κάνουν με τρομοκρατία θα πρέπει να είμαστε αυστηροί. Φυλακές τύπου Γ’ θα επανέλθουν. Ο Κορυδαλλός είναι χώρος όπου συντονίζεται το έγκλημα και η τρομοκρατία. Με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των φυλακισμένων αλλά
Ο κ. Φλώρος δεν θα έβγαινε από την φυλακή αν δεν υπήρχε ο νόμος Παρασκευόπουλου όπως και πολλοί άλλοι που τέλεσαν ληστείες και δολοφονίες μετά την αποφυλάκισή τους.
Για την υπόθεση Αρ. Φλώρου
Ο κ. Δημητριάδης με την κατάθεσή του βοήθησε να φυλακιστεί ο κ. Φλώρο. Τα υπόλοιπα θα τα λύσει ο κ. Δημητριάδης με τον κ. Βαξεβάνη στα δικαστήρια.
Καλό θα ήταν να μπει ένα τέλος στην ακατάσχετη λασπολόγηση των πολιτικών αντιπάλων. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στον αποπροσανατολισμό του κόσμου, έχει βραχίονα τον συγκεκριμένο εκδότη και εκπορεύεται μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου. Του το έχω πει κάτάμουτρα του πρωθυπουργού στη Βουλή το επαναλαμβάνω και τώρα: Τσίπρας και Βαξεβάνης είναι το ένα και το αυτό.
Τι θα τάξει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ;
Πιστεύει κανείς ότι ο κ. Τσίπρας προτίθεται να εφαρμόσει έστω και το ελάχιστο; Ανέβηκε στη ΔΕΘ όταν ήξερε ότι θα γίνει πρωθυπουργός και έταξε όσα έταξε. Τώρα που ξέρει ότι χάνει, πιστεύετε ότι θα δείξει αυτοσυγκράτηση στις παροχές;
Κατάργηση νόμου Κατρούγκαλου
Το σύστημα του ν. Κατρούγκαλου ουσιαστικά τιμωρεί όσους εργάζονται. Θα αλλάξουμε την ανταποδοτικότητα: Αν δουλεύεις περισσότερο να παίρνεις περισσότερα.
Ειδικός αποταμιευτικός κουμπαράς που δεν θα τον διαχειρίζεται το κράτος αλλά υπό την εποπτεία του κράτους ώστε ο νέος στο κομμάτι της επικουρικής έχει έναν κουμπαρά τον βλέπει να τοκίζεται.
Συμφωνία με έναν ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα, υπό την επίβλεψη του Κράτους Με το ίδιο υποχρεωτικό ύψος 7%.
Ασφαλιστικές εισφορές
Να μπορέσουμε να μειώσουμε εντός 4ετίας τις κύριες εισφορές για όλους από το 20% στο 15% με πιο επιθετική μείωση τα πρώτα χρόνια. Υπό έναν βασικό όρο: Την διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Η χώρα σήμερα βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο, δεν έχουμε ξεφύγει. Απλώς τέλειωσε το πρόγραμμα το ξέραμε από τότε που το υπογράψαμε. Στόχος του προγράμματος ήταν να μπορέσει να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές. Με 4,5% επιτόκιο, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βγει. Εχουμε όλα τα στραβά του μνημονίου , αλλά δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Είναι τραγική αποτυχία και βαριά η προσωπική του ευθύνη του κ. Τσίπρα.
Κοστολογημένα τα μέτρα και οι μειώσεις φόρων
Οι εξαγγελίες είναι κοστολογημένες και εξισορροπούνται από συμμάζεμα κρατικών δαπανών που – και σήμερα που μιλάμε – δυστυχώς ξεχειλώνουν. Το άλλο ζήτημα είναι οι επενδύσεις. Με 1,5% πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών δεν πάμε πουθενά.
Δεν θα κάνω απολύσεις
Δεν θα κάνουμε απολύσεις. Αλλά θα προσλαμβάνουμε 1 υπάλληλο για κάθε 5 που θα φεύγουν. Θα τελειώσουμε με το θέμα των συμβασιούχων. Το Δημόσιο πρέπει να προσλαμβάνει εκεί που έχει πραγματικά ανάγκη: Πρώτη προτεραιότητα Υγεία, δεύτερη μόνιμο προσωπικό παιδικών σταθμών και τρίτη η Παιδεία. Δεν θα ξαναχτίσουμε πελατειακό κράτος με το παλιό σύστημα της Μεταπολίτευσης. Εγώ έχω κάνει την αυτοκριτική μου για τα λάθη που κάναμε ως ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας υιοθετεί τα χειρότερα σημεία της Μεταπολίτευσης.
Για τον ανασχηματισμό Τσίπρα
Πέρασε και δεν ακούμπησε, ήταν αδιάφορο, οι ανασχηματισμοί κυβερνήσεων που φεύγουν αντιμετωπίζονται αδιάφορα από την κοινωνία.
«Με ποιους θα κυβερνήσω»
Πρώτον θα έχω μικρότερο υπουργικό σχήμα. Δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί, δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης. Σε κάποια υπουργεία δεν θα υπάρχουν υφυπουργοί, σε κάποια ένας σε άλλα δύο υφυπουργοί Θα υπάρχουν συγχωνεύσεις υπουργείων, θα ανακοινώσω συγκεκριμένα έγκαιρα τα υπουργεία. Ξέρω ότι θα μας ψηφίσουν ορισμένοι
Πρόσωπα με μεγάλη φθορά εξουσίας δεν πιστεύω ότι θα δείτε πολλά σε υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ. Θα δείτε πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους, έξω από την πολιτική, τα οποία δεν θα είναι στα ψηφοδέλτιά μας.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο το υπουργικό συμβούλιο αλλά και οι γεν.γραματείς, οι διοικητές των ΔΕΚΟ. Θα προσπαθήσω να κάνω τις πιο αξιοκρατικές επιλογές. Δεν έχω εσωκομματικά γραμμάτια να ξεπληρώσω.
- Για την Συμφωνία των Πρεσπών
Η αποκάλυψη των wikileaks επιβεβαιώνουν ότι δώσαμε όσα ήθελαν οι Σκοπιανοί (μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα) χωρίς να πάρουμε κάτι ουσιαστικά. Πώς αισθάνονται οι πολίτες να ακούν τον κ. Ζάεφ να λέει «είμαι Μακεδόνας»;
Θα αξιοποιήσουμε όλα τα χαρτιά που διαθέτουμε για να αλλάξουμε πτυχές αυτής της συμφωνίας.
Δεν θα κυρώσω τη συμφωνία ούτε σ’ αυτή τη Βουλή, ούτε στην επόμενη. Αν η συμφωνία αυτή κυρωθεί τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα, είμαι τίμιος. Αν δεν κυρωθεί, δεν υπάρχει συμφωνία.
- Αλλαγές στην Παιδεία
Πρωτοφανής ανευθυνότητα στα ζητήματα αυτά από την κυβέρνηση, προκαλεί αναστάτωση στα παιδιά. Αλλα έλεγε ο κ. Τσίπρας πέρσι, άλλα ο κ. Γαβρόγλου και άλλα τώρα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, να παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας. Το σύστημα που προτείνει ο κ. Γαβρόγλου αμφισβητεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Ζητώ να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Λέω ξεκάθαρα ότι η ΝΔ δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής για τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να αλλάξει άλλα πράγματα, στα σχολεία. Είναι πολύ καλύτερα να μείνουμε με το ισχύον σύστημα. Θα ήθελα ο επόμενος υπουργός Παιδείας να είναι υπουργός τετραετίας.
«Στο δρόμο για τις εκλογές που θα έχουμε μέσα στο 2019 ούτως ή άλλως, ίσως και νωρίτερα, εύχομαι να μιλήσουμε για το μέλλον αν και δεν έχω πολλές ελπίδες» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.