Οι Σκάλες της oδού Αγίου Νικολάου, αποτελούν μία από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες της Πάτρας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αξιοθέατο και ιστορικό μνημείο, καθώς και χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας.

Κατασκευάστηκαν το 1934, στην εποχή του Μεσοπολέμου, επί δημαρχίας Βασιλείου Ρούφου, αντικαθιστώντας την προϋπάρχουσα φιδωτή χωμάτινη ανηφόρα που βρισκόταν στο σημείο. Αποτελούν μία από τις κυριότερες τεχνητές κλίμακες (σκάλες) από μια σειρά τέτοιων που βρίσκονται στην Πάτρα, καθώς και χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστικής και φυσικής γεωγραφίας του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο διαιρείται στις λεγόμενες Άνω και Κάτω Πόλη.


Photo Panagiotis Gazis Photography

Photo Panagiotis Gazis Photography

Επίσης, αποτελούν ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Πάτρας, τόσο από την κορυφή τους με την όμορφη θέα που προσφέρουν προς το κέντρο της πόλης, τον Πατραϊκό και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, όσο και από την περιοχή κάτω από αυτές, απ' όπου φαίνεται η θέση στην οποία δεσπόζουν, ή από κάποιο άλλο ενδιάμεσο σημείο τους.

Αποτελούν δημοφιλή και πολυσύχναστο προορισμό, ντόπιων και επισκεπτών, που συρρέουν εκεί για βόλτα, αναψυχή και χαλάρωση, ιδίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Κατά τις νυκτερινές ώρες φωταγωγούνται, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σημείο στο κέντρο της Πάτρας.


Φωτο - Giorgos Vita

Φωτο - Giorgos Vita

Παράλληλα, πραγματοποιούνται κατά καιρούς ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ χρησιμοποιούνται συχνά ως χώρος εκδήλωσης πολιτικών μηνυμάτων και διαμαρτυριών.

Για παράδειγμα, τους θερινούς μήνες, οι σκάλες μετατρέπονται σε υπαίθριο σινεμά, καλώντας τους σινεφίλ, να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ταινίες.

Πατρινοί και φοιτητές ανεβαίνουν τα σκαλάκια, στήνονται απέναντι από το μεγάλο προτζέκτορα και παρακολουθούν κινηματογραφικά έργα κάτω από το νυχτερινό ουρανό της Πάτρας.


Φωτο - michalis.str

Φωτο - michalis.str

Ίσως το πιο ωραίο με τις σκάλες, που αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι η εκπληκτική θέα που μπορεί κανείς να απολαύσει από την κορυφή τους.

Η πόλη απλώνεται μπροστά στα μάτια μας και το μάτι φτάνει μέχρι το Πατραϊκό Κόλπο, δημιουργώντας ένα από τα πιο όμορφα σκηνικά που μπορείς να αντικρίσεις στην πόλη.

Ειδικά, αν βρεθείς την ώρα που ο ήλιος δύει, η αίσθηση που σου αφήνει η εικόνα είναι μοναδική.

Δες μερικές φωτογραφίες και θα συμφωνήσεις μαζί μας...


Φωτο - stathismag

Φωτο - stathismag

Φωτο - hlias_kassaras

Φωτο - hlias_kassaras

Φωτο - konstantin05.sk

Φωτο - konstantin05.sk

Φωτο - konstantin05.sk

Φωτο - konstantin05.sk