Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επέκρινε για μία ακόμη φορά τις προτάσεις της Τερέζα Μέι για το Brexit λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει νικήτρια από τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.

«Φοβάμαι ότι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι νίκη για την ΕΕ, με το Ηνωμένο Βασίλειο νοκ άουτ, με 12 αστέρια να γυρίζουν γύρω από το ζαλισμένο μας κεφάλι», γράφει στην εφημερίδα The Telegraph ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, λόγω της διαφωνίας με το σχέδιο του Τσέκερς που έχει προταθεί από την Τερέζα Μέι και προβλέπει την διατήρηση στενής εμπορικής σχέσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τις προτάσεις αυτές, η επικεφαλής της κυβέρνησης προκάλεσε την οργή των υποστηρικτών του «σκληρού» Brexit, αλλά και τον σκεπτικισμό των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι έθεσαν σε αμφισβήτηση της βιωσιμότητα του σχεδίου του Τσέκερς.

«Μπορεί να υπάρχουν ορισμένα μέρη των προτάσεων του Τσέκερς που ισχυρίζονται ότι δεν τους αρέσουν...αλλά στην πραγματικότητα, σε αυτήν την διαπραγμάτευση, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής έχει επικρατήσει όλους τους σημαντικούς γύρους», γράφει ο Μπόρις Τζόνσον, για τον οποίο με τις προτάσεις του σχεδίου του Τσέκερς, το Λονδίνο ρίχτηκε στην μάχη «κουνώντας λευκή σημαία».

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βαλτώνουν, με κύριο πρόσκομμα το Ιρλανδικό, δηλαδή το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, ο Μπορίς Τζόνσον κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ούτε καν προσπάθησε να διευθετήσει αυτό το θέμα».

Οι απόψεις του δημοσιεύονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Ντέιβιντ Ντέιβις, που έκανε χθες την εκτίμηση ότι «το σχέδιο του Τσέκερς είναι χειρότερο και από την παραμονή στην Ένωση».

Στο ίδιο πνεύμα, 20 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, ανάμεσά τους πρώην υπουργοί όπως οι Ιαν Ντάνκαν Σμιθ και Πρίτι Πάτελ, προσχώρησαν στο Stand Up 4 Brexit, ένα κίνημα για την απόρριψη του σχεδίου του Τσέκερς.

Περιγράφοντας το σχέδιο της Τερέζα Μέι ως «ταπείνωση που θα έχει ως αποτέλεσμα μία συμφωνία «καθ' υπαγόρευσιν των Βρυξελλών», ο συντηρητικός βουλευτής Νικ Μπόουλς δημοσίευσε στο Ιντερνετ μία εναλλακτική πρόταση, η οποία προβλέπει αρχικά ότι το Λονδίνο θα αρνηθεί να πληρώσει τον λογαριασμό του διαζυγίου, δηλαδή δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Όλα αυτά προδιαθέτουν για μία καυτή έναρξη κοινοβουλευτικής περιόδου, την στιγμή μάλιστα που η πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να επιμείνει στο σχέδιο του Τσέκερς.

Μπαρνιέ: Όχι στο Brexit α λα καρτ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε επειγόντως από το Λονδίνο τις λεπτομερείς προτάσεις του για την διευθέτηση του Ιρλανδικού.

Αν και άνοιξε την πόρτα για την παράταση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα έπρεπε κανονικά να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 Οκτωβρίου και στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι μία συμφωνία πρέπει να υπάρξει μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου ώστε να υπάρχει ο χρόνος για την επικύρωσή της από το βρετανικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλια πριν από το Brexit, που είναι προγραμματισμένο για το τέλος του Μαρτίου 2019.

«Είναι εφικτό. Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι χρόνος, αλλά πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε χθες στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο Μισέλ Μπανριέ επανέλαβε επίσης ότι διαφωνεί με ορισμένα σημεία του σχεδίου του Τσέκερς, ειδικότερα με τις προβλέψεις για την θέσπιση «κοινών κανόνων» για τα προϊόντα του γεωργικού τομέα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εάν επιτρέψουμε στους Βρετανούς να επιλέξουν α λα καρτ από το σύνολο των ευρωπαϊκών κανόνων, αυτό θα είναι σοβαρές επιπτώσεις. Τότε οποιαδήποτε τρίτη χώρα θα μπορούσε να διεκδικήσει τα ίδια πλεονεκτήματα. Θα ήταν το τέλος της ενιαίας αγοράς και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.