Επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει το Σάββατο η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η επίσκεψη θεωρείται ότι στέλνει μήνυμα στήριξης του πρωθυπουργού Ζάεφ εν όψει του δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό, καθώς το Βερολίνο έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του συμβιβασμού Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

«Το πρόγραμμα ακόμη βρίσκεται υπό επεξεργασία, αλλά μπορώ ήδη να σας πω ότι η Καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκονται «περιφερειακές εξελίξεις, διμερή θέματα», ενώ η κυρία Μέρκελ «θέλει βεβαίως να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επιτόπου ενόψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα».

Στις 23 Αυγούστου η Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ και όπως είχε μεταδώσει το το πρακτορείο mkd, η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε τη στήριξη της στη συμφωνία «Μακεδονίας-Ελλάδας», καθώς και στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών προοπτικών.

«Μέρκελ και Ζάεφ υπογράμμισαν τη σημασία του δημοψηφίσματος ως μέσου Δημοκρατίας που αντικατοπτρίζει το όραμα των πολιτών για το μέλλον της χώρας του», ανέφερε η σκοπιανή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, ο Σκοπιανός ηγέτης ενημέρωσε την καγκελάριο για το επερχόμενο δημοψήφισμα αλλά και τις κυβερνητικές κινήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σχετικά με το κράτος δικαίου, τη διαφθορά και την εγκληματικότητα και τη δημόσια διοίκηση.

Ο Ζάεφ και η Μέρκελ συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για άλλα τρέχοντα διμερή και περιφερειακά ζητήματα.