«Διάλογοι στους δρόμους της Πόλης» είναι ο τίτλος του φετινού worl music festival που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, το διήμερο 7 (Παρασκευή) και 8 (Σάββατο) Σεπτεμβρίου στις 9.30 το βράδυ στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Τρείς σπουδαίοι μουσικοί, Μurat Aydemir - ταμπούρ, Σωκράτης Σινόπουλος - λύρα και Ευγένιος Βούλγαρης - τοξωτό ταμπούρ , ανταμώνουν με αφορμή του world music festival και το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Ο Πατρινός μουσικός Ευγένιος Βούλγαρης υποδέχεται τον Murat Aydemir από την Κωνσταντινούπολη και τον Σωκράτη Σινόπουλο από την Αθήνα, σε ένα διήμερο με μουσικές από τους δρόμους της Πόλης.


Μurat Aydemir

Μurat Aydemir

Ένα διήμερο στο αίθριο του εμβληματικού Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Δύο συναυλίες με διαφορετικό πρόγραμμα στις οποίες οι τρεις ξεχωριστοί μουσικοί συνεργάζονται σε ντουέτα αλλά και όλοι μαζί, αυτοσχεδιάζοντας αντιστικτικά και διαλογικά με επίκεντρο τις λόγιες και λαϊκές μουσικες παραδόσεις της Κωνσταντινούπολης καθώς και δικές τους συνθέσεις και εξερευνούν τις δημιουργικές και εκφραστικές δυνατότητες που προσφέρουν μαζί αυτά τα τρία πολύ ιδιαίτερα μουσικά όργανα, η λύρα, το ταμπούρ και ο συνδυασμός τους, το τοξωτό ταμπούρ.

Ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Σωκράτης Σινόπουλος διαγράφουν εδώ και δύο δεκαετίες παράλληλες διαδρομές με αφετηρία τις μουσικές παραδόσεις τις ανατολικής μεσογείου έχοντας σημαντική συνεισφορά στην αναβίωση της χρήσης ιστορικών μουσικών οργάνων - του τοξωτού ταμπούρ και της πολίτικης λύρας αντίστοιχα - στην σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα μέσω του πολύπλευρου καλλιτεχνικού και διδακτικού τους έργου ενώ ταυτόχρονα αφήνουν έντονο το στίγμα τους στη διεθνή σκηνή μέσω της σημαντικής προσωπικής δισκογραφίας τους και των συνεργασιών τους με ξεχωριστούς μουσικούς και μουσικά σύνολα σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, στην Κωνσταντινούπολη, ο Murat Aydemir συνεχίζει το έργο των μεγάλων δασκάλων της μουσικής της Πόλης, θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εκτελεστής της γενιάς του στο ταμπούρ και είναι βαθύς γνώστης της θεωρίας των μουσικών τρόπων - μακάμ.


Σωκράτης Σινόπουλος

Σωκράτης Σινόπουλος

Ευγένιος Βούλγαρης

Ευγένιος Βούλγαρης

Πρώτη Μέρα

Murat Aydemir - Σε μια χορδή

Ο δεξιοτέχνης του ταμπούρ Murat Aydemir παρουσιάζει την αυστηρή και μυστικιστική τέχνη του σε έργα γραμμένα από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα από μουσικούς αυτού του ιδιαίτερου μονόχορδου μουσικού οργάνου.

Σωκράτης Σινόπουλος - Ευγένιος Βούλγαρης - Inside Out Dialogues

Το πρότζεκτ Inside Out Dialogues είναι ένα διαλογικό ηχητικό ταξίδι με σταθμούς έργα παλαιά και σύγχρονα βασισμένα στις λόγιες παραδόσεις τις ανατολής και ενδιάμεσες ενωτικές διαδρομές τα αυτοσχεδιαστικά σχεδιάσματα - ταξίμια στους κώδικες των μουσικών δρόμων - μακάμ. Σκοπός του ταξιδιού, ο συντονισμός στην διαλογιστική δύναμη των συγκεκριμένων μουσικών παραδόσεων και η μετουσίωση τους σε μια κοινή συναισθηματική προβολή των μουσικών που συνδιαλέγονται επί σκηνής. "Τα εντός, έξω".

Murat Aydemir - Σωκράτης Σινόπουλος - Ευγένιος Βούλγαρης - Διάλογοι στους δρόμους της Πόλης - λόγια μουσική

Οι τρεις μουσικοί συναντώνται στη σκηνή και παρουσιάζουν συνθέσεις της λόγιας μουσικής της Πόλης επιλέγοντας από το ευρύτερο ρεπερτόριο κομμάτια συνθετών όλων των εθνοτήτων (Τούρκων, Ρωμιών, Αρμενίων και Εβραίων) καταδεικνύοντας τον πολυεθνικό χαρακτήρα της εν λόγω μουσικής παράδοσης

Δεύτερη Μέρα

Murat Aydemir - Ευγένιος Βούλγαρης - 90°

Η ιστορία λέει ότι λίγο πριν το 1900 ο μεγάλος δεξιοτέχνης πολλών οργάνων της μουσικής της Πόλης Tanburi Cemil Bey έπιασε το δοξάρι της λύρας και έπαιξε με αυτό τις χορδές του ταμπούρ του και έτσι δημιουργήθηκε το τοξωτό ταμπούρ. Ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Murat Aydemir παρουσιάζουν μαζί το παλιό νυκτό ταμπούρ και τον απόγονό του, το τοξωτό ταμπούρ και χτίζουν ένα ντουέτο πάνω στα ιδιαίτερα ηχοχρώματα των δύο συγγενικών οργάνων σε μια οπτκή γωνία 90 μοιρών.

Murat Aydemir - Σωκράτης Σινόπουλος 1900

Το ταμπούρ υπήρξε ανέκαθεν το χαρακτηριστικότερο όργανο της λόγιας μουσικής της Πόλης και περιβαλλόταν πάντα από μία αυστηρότητα και ιερότητα στην ερμηνεία του. Η πολίτικη λύρα απ' την άλλη ήταν ένα όργανο λαϊκό που έπαιζε ακόμα και χορευτική μουσική στις ταβέρνες της Πόλης. Γύρω στο 1900 ξεκίνησε η σταδιακή σύγκλιση των δύο μουσικών παραδόσεων, της λόγιας και της λαϊκής και συνεπώς και του ταμπούρ με τη λύρα, τα οποία σήμερα πλέον συγκροτούν ένα αναγνωρισμένο και πλήρες στα εκφραστικά του μέσα ντουέτο. Ο Murat Aydemir και ο Σωκράτης Σινόπουλος παρουσιάζουν εδώ συνθέσεις εκείνης της περιόδου δίνοντας έμφαση στις αλληλεπιδράσεις που δέχτηκαν η λόγια και η λαϊκή μουσική και κατά συνέπεια το ταμπούρ και η λύρα ώστε να συναντηθούν εν τέλει στη μέση της διαδρομής σε έναν κοινό τόπο μουσικής διαποίκιλσης και έκφρασης.

Murat Aydemir - Σωκράτης Σινόπουλος - Ευγένιος Βούλγαρης Από την Πόλη στο Ρεμπέτικο

Οι τρεις μουσικοί εκτός από τα ταμπούρ και τις λύρες ανεβαίνουν στη σκηνή και με τα πολίτικα λαούτα και τα ούτια τους και παρουσιάζουν σε πανηγυρικό κλίμα κομμάτια από τις λαϊκές παραδόσεις της Πόλης με έμφαση στο έργο δημιουργών που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του Ρεμπέτικου όπως ο Γρηγόρης Ασίκης, ο Κώστας Σκαρβέλης και ο Γιάννης Δραγάτσης (Ογδοντάκης), ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα διήμερο διαλογικό ταξίδι στους δρόμους της Πόλης.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 ευρώ

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2018

  • ΤΑΜΕΙΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΛ 2610 273.613
  • MUSIC STATION – ΣΤΟΛΛΑΣ Ρήγα Φεραίου 34, ΤΗΛ 2610 222.411
  •  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ DISCOVER  Βούρβαχη 3 και Κορίνθου ΤΗΛ 2610 624916
  • ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΟΠΤΙΚΑ Μαιζώνος 92, ΤΗΛ 2610 274.728
  • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ – Ε. και Π. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε. Κορίνθου 270, ΤΗΛ 2610 273.287

Π. Πούλος

Π. Πούλος