Για την επέκταση των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά μέσω της εκπροσώπησής της την επανέναρξη της διαδικασίας και θα ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα ζητήματα που προκύπτουν.

Οφείλει ωστόσο να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η διαδικασία αυτή στηρίζεται στην τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλουν τα συνδικάτα μέσα σε ένα πλήρως αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό κλίμα για να διαφυλάξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των απολυμένων. Η προσπάθεια αυτή, που πολεμήθηκε από «πολλούς», δεν είναι «ιδιοκτησία» κανενός άλλου, παρά μόνο των συνδικάτων και των εργαζομένων.

Όπως στους εργαζόμενους ανήκει και η νίκη της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την επαναφορά της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και η διασφάλιση της λειτουργίας του Ο.ΜΕ.Δ., στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την αναγνώριση του παράνομου χαρακτήρα του υποκατώτατου μισθού και της διάκρισης σε βάρος των νέων σε ηλικία εργαζομένων, στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για τον παράνομο χαρακτήρα της υπογραφής επιχειρησιακών ΣΣΕ από ενώσεις προσώπων και τον περιορισμό της μετενέργειας των ΣΣΕ, που στερεί τους εργαζόμενους από το ελάχιστο δίχτυ ασφάλειας για την προστασία των όρων και των συνθηκών εργασίας τους.

Συνεπώς η κατάργηση μεγάλου μέρους μνημονιακών αντεργατικών διατάξεων αποτελεί την οφειλόμενη συμμόρφωση της εκάστοτε ελληνικής Κυβέρνησης σε αποφάσεις εθνικών και διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που έχουν πετύχει από το 2010 και μετά η ΓΣΕΕ, όπως και άλλα συνδικάτα, που δώσαμε δύσκολες και άνισες μάχες και στο νομικό επίπεδο.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η απεργία είναι θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, που περιφρουρούνται από τα συνδικάτα κόντρα σε κάθε προσπάθεια είτε περιορισμού είτε πολιτικού τους κανιβαλισμού.

Η ΓΣΕΕ έχοντας γνώση των τεράστιων προβλημάτων των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια με κυρίαρχα την ουσιαστικά ανύπαρκτη νομοθετική προστασία της εργασίας και την εκτεταμένη και πολυσχιδή εργοδοτική παραβατικότητα ζητά τη λήψη των στοχευμένων νομοθετικών μέτρων που διεκδικεί και έχει υποβάλει στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, ζητώντας θεσμική συνάντηση μαζί του, η οποία δεν έγινε δεκτή. Τα αιτήματα και οι προτάσεις της ΓΣΕΕ απηχούν τα αντίστοιχα αιτήματα των 148 Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων μελών της (79 Εργατικά Κέντρα και 69 Ομοσπονδίες) και των σωματείων μελών τους, αποτελούν ελάχιστη αφετηρία της έμπρακτης αποκατάστασης της εργατικής προστασίας και καταδεικνύουν ότι οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα χάσει το θετικό της πρόσημο στην πράξη εφόσον δεν αποκατασταθεί με πληρότητα ο προστατευτικός χαρακτήρας του εργατικού δικαίου, ατομικού και συλλογικού. Τονίζουμε για μία ακόμα φορά ότι μέχρι να αποκατασταθεί η εργατική νομοθεσία από τις απορρυθμιστικές παρεμβάσεις, απαγορεύεται να κωδικοποιηθεί, όπως έχει ρητά δεσμευθεί στους δανειστές η Κυβέρνηση ότι θα κάνει και απ’ ό,τι ακούγεται ήδη δρομολογεί.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει πλήρως τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δώσει πίσω τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού και την καθολικότητα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την παράταση της ισχύος των ΣΣΕ για 6 μήνες αφού λήξουν και τη μετενέργεια όλων των όρων τους, την κατάργηση του παγώματος των τριετιών και του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους.

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα για να ενισχυθεί η δύναμή τους και να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.
Ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων δίνεται από τα συνδικάτα στους χώρους εργασίας, είναι ζωντανός και συνεχίζεται.