Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, Αμίρ Χατάμι, συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του Αλί Αμπντουλάχ Αγιούμπ και τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσάντ για να υπογράψουν συμφωνία για αμυντική συνεργασία.

Το Ιράν πρόκειται να προμηθεύσει τα δικά του μαχητικά και πυραυλικά συστήματα άμυνας στη Συρία, ανέφερε η Al-Masdar News επικαλούμενη στρατιωτική πηγή στη Δαμασκό. Συγκεκριμένα, η Τεχεράνη σχεδιάζει να στείλει το νεότερο μαχητικό αεροσκάφος, το Kowsar, που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2018, και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Bavar 373, το οποίο παρουσιάστηκε το 2016 και περιγράφεται ως ανάλογο με το ρωσικό S-300.

Η αναφορά δεν αποκαλύπτει την ημερομηνία έναρξης των προμηθειών ή άλλες συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Η Τεχεράνη και η Δαμασκός δεν έχουν σχολιάσει την έκθεση.

Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, Αμίρ Χατάμι, επισκέφθηκε τη Δαμασκό στα τέλη Αυγούστου και πραγματοποίησε συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσάντ και τον υπουργό Άμυνας, Αλί Αμπντουλάχ Αγιούμπ. Ο Χατάμι προσέφερε στη Συρία βοήθεια από το Ιράν τόσο στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση όσο και στην ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού. Οι Υπουργοί Άμυνας υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την ανάπτυξη στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας.

Το Τελ Αβίβ έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την Ισλαμική Δημοκρατία για την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία για να επιτεθεί στο Ισραήλ και έχει πραγματοποιήσει αρκετές αεροπορικές επιδρομές κατά των υποτιθέμενων ιρανικών θέσεων στην Αραβική Δημοκρατία. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες, έχοντας σημειώσει ότι έστειλε μόνο στρατιωτικούς συμβούλους στη Συρία και χτύπησε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.