Είναι ίσως το πιο γραφικό χωριό των Καλαβρύτων, ένας οικισμός που αποτελεί για όσους αγαπούν το βουνό και τις διακοπές μακριά από την θάλασσα, τον ιδανικότερο προορισμό για τους μήνες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. 

Το Σούβαρδο είναι ένα χωριό που πνίγεται μέσα στα έλατα και στο πράσινο, ενώ μπαίνοντας σε αυτό υπάρχουν στενά μονοπάτια και πέτρινα σπίτια που συνθέτουν το όλο σκηνικό και σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι κάπου μακριά, σε κάποιον ορεινό προορισμό της Ελβετίας. 

Και όμως είσαι ακόμα στην Αχαΐα που κρύβει μέσα της μία τέτοια φυσική ομορφιά, την οποία όμως λίγοι από εμάς έχουμε δυστυχώς ανακαλύψει. Το Σούβαρδο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.555 μέτρων, στο βουνό του Χελμού και απέχει μόλις οχτώ χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα. 

Τον χειμώνα δεν έχει πάνω από 40 κατοίκους. Όμως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο το χωριό παίρνει ζωή αφού καταφτάνουν σε αυτό δεκάδες παραθεριστές που λατρεύουν τις διακοπές στο βουνό, ενώ υπάρχουν και πολλοί που κατάγονται από την γύρω περιοχή και έχουν κτίσει την εξοχική τους κατοικία σε αυτό το υπέροχο και αγέρωχο μέρος. 


Το Σούβαρδο είναι γειτονικό του χωριού Βραχνί, ενώ και τα δύο μαζί έχουν πίσω τους μία μεγάλη ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου και ξεκινάει από τον 5ο αιώνα όταν τα δύο αυτά χωριά άνηκαν στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου ή σε κάποιο γαιοκτήμονα της περιοχής. 

Το Σούβαρδο καταστράφηκε ολοσχερώς από τον ναζιστικό Γερμανικό στρατό, τον Δεκέμβρη του 1943 και κτίστηκε μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Είναι ένα μικρό χωριό, με λιγοστούς κατοίκους που όμως έχει καταφέρει και έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια την δική του πολιτιστική ζωή, μέσα από εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος "Προφήτης Ηλίας". 

Εκδηλώσεις που προωθούν την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη των δεσμών, την επικοινωνία και τον εθελοντισμό. Είναι ένα μέρος που όσοι αγαπούν το βουνό αξίζει να επισκεφτούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την φιλοξενία, την φυσική ομορφιά και την γραφικότητα του.