Την πορεία και την κατεύθυνση που είχαν οι βάσεις των Πανελληνίων Εξετάσεων για το 2018 σε όλη την επικράτεια ακολούθησαν οι σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, με ελάχιστες εξαιρέσεις. 

Οι βάσεις κυμάνθηκαν σε μία μεικτή κλίμακα, ανάλογα με τα πεδία των υποψηφίων και με βάση αυτές υπήρξε μεγάλη άνοδος στις παιδαγωγικές σχολές (κάτι που ήταν αναμενόμενο λόγω της κατάργησης του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου στις φετινές εξετάσεις) και μία οριακή πτώση στις ιατρικές πολυτεχνικές σχολές. 

Ωστόσο, παρόλα αυτά τόσο οι ιατρικές, όσο και οι πολυτεχνικές σχολές ήταν αυτές που απαιτούσαν τα περισσότερα μόρια, διατηρώντας έτσι παρά τη μικρή πτώση, το κύρος τους.

Στην Πάτρα το τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών εμφάνισε άνοδο κατά 1.803 μόρια, ενώ στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας υπήρχε υποψήφιος που κατάφερε μέσω του ΕΠΑ.Λ. να περάσει με βαθμό λίγο πάνω από το 4!  

Πτωτική ήταν η τάση στην Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι ήταν οι βάσεις στις οικονομικές σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και σε αυτές της Φιλοσοφικής - Φιλολογίας. 

Οι αλλαγές που έγιναν στην εισαγωγή των υποψηφίων των ΕΠΑ.Λ. στα ΑΕΙ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να πέσουν κάπως οι πολυτεχνικές σχολές, με τις αντίστοιχες του Πανεπιστημίου Πατρών να τις ακολουθούν. 


Πώς κυμάνθηκαν στο ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Σε ότι αφορά το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τις βάσεις των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2018 υπήρχε και εδώ μία μεικτή τάση που είχε να κάνει με όλες αυτές τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για την προσαρμογή των ΑΤΕΙ σε επίπεδο ΑΕΙ.

Έτσι, υπήρξαν σχολές που είχαν μία κάθετη πτώση στη βάση τους, όμως άλλες κατάφεραν να κρατήσουν τα μόριά τους, κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με το μηχανολογικό και τον τεχνολογικό τομέα. 

Η γενικότερη τάση όμως και στις σχολές του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ήταν πτωτική και σε αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έπαιξε ρόλο το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με πολλούς από τους υποψηφίους να επιλέγουν τις σχολές του, μένοντας ταυτόχρονα και κοντά στην βάση τους, την Αθήνα. 

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους, ως γνωστόν, δήλωσαν σχολές που να βρίσκονται κοντά στην έδρα τους, αποφεύγοντας έτσι τα επιπλέον έξοδα για τις οικογένειές τους, κάτι που επηρέασε και τις βάσεις στις σχολές της Πάτρας που θεωρούνται περιφερειακές.

Πάντως, κοιτάζοντας τις βάσεις των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2018, από μία ευρύτερη οπτική γωνία, μπορεί εύκολα να συμπεράνει κάνεις ότι οι υποψήφιοι επέλεξαν τις σχολές εκείνες που μπορούν να τους εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Γι' αυτό και για ακόμα μία χρονιά οι στρατιωτικές σχολές είχαν ανοδική τάση.