Κάθε στάδιο της ζωής έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες και κάθε άνθρωπος το βιώνει διαφορετικά.

Οι περισσότεροι ωστόσο αναπολούν τα χρόνια που ήταν νέοι και είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους να κάνουν όνειρα και πράγματα.

Υπάρχουν στιγμές που μας κάνουν να αναπολούμε το όμορφο παρελθόν, τότε που τα πράγματα ήταν πιο εύκολα και ανέμελα.

Οσο μεγαλώνουμε υπάρχουν πιθανότητες να πιστέψουμε πως τα καλύτερα πέρασαν. Κάνουμε όμως λάθος!

Αν σε ένα πράγμα συμφωνούν όλες οι έρευνες που μελετούν σε ποια ηλικία οι άνθρωποι δηλώνουν και νιώθουν πιο ευτυχισμένοι είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι τα 20 και τα 30.

Αν και οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση πως η δεκαετία των 30 θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο της πιο ευτυχισμένης ηλικίας στη ζωή ενός ανθρώπου, οι έρευνες τονίζουν πως είναι μια δεκαετία δύσκολη, επιφορτισμένη με ευθύνες καριέρας και οικογένειας.

Τα νέα στοιχεία μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία δείχνουν πως η ζωή ξεκινά στα 60. Τότε αισθάνονται οι άνθρωποι πιο ευτυχισμένοι.

Στα 60 οι άνθρωποι δηλώνουν χαρούμενοι με τις ζωές τους, πιο άνετοι με τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους, σε αντίθεση με τα πιο αγχώδη νεανικά τους χρόνια.

Η έρευνα έδειξε ότι εκεί γύρω στα 60, τα επίπεδα ευτυχίας παρουσιάζουν μια σταθερή άνοδο. Τότε, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι αποδέχονται τα όσα κατάφεραν να κάνουν.

Πάνω απ’ όλα, όμως η η αυτογνωσία και η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους είναι τα βασικά συστατικά της ισορροπίας των ανθρώπων στη μέση ηλικία.

Και όλοι συμφωνούν ότι το σεξ μετά την ηλικία των 50 είναι καλύτερο. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, λοιπόν, οι γυναίκες ηλικίας 24-35 ετών είναι οι λιγότερο ικανοποιημένες σεξουαλικά (το 49% δήλωσαν απογοήτευση), ενώ οι γυναίκες 55-64 ετών είναι οι πιο ευχαριστημένες στο κρεβάτι.

Αρκετές γυναίκες ηλικίας 55-65 ετών, είναι σε δεύτερο γάμο ή σε νέες σχέσεις και αισθάνονται τον ενθουσιασμό μιας εικοσάχρονης ταυτόχρονα όμως διαθέτουν σεξουαλική εμπειρία μισής ζωής. Καθώς μεγαλώνουν είναι πιο χαλαρές, ξέρουν τι θέλουν και στο πεδίο της σεξουαλικότητας, δεν αντιδρούν παθητικά, είναι ενεργητικές και πιο πρόθυμες να συζητήσουν με τους συντρόφους τους και να ζητήσουν αυτό που τις ικανοποιεί.

Παράλληλα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, οι γυναίκες των 60 και 70 ετών έχουν επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης όμοια με αυτά των γυναικών 30 και 40 ετών, όπως αναφέρει το bovary.

Το 70% των γυναικών ηλικίας 50 ετών και 60+ πιστεύει πώς τώρα είναι η ώρα για μια καινούρια αρχή!

Ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί αισθητά στις σύγχρονες κοινωνίες: κατά δυόμισι χρόνια ανά δεκαετία, άρα αθροιστικά κατά έξι ώρες ανά ημέρα. Σήμερα, στα 60 τους, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως έχουν μπροστά τους χρόνια γεμάτα υγεία και ζωντάνια.

Είναι μια εποχή στη ζωή των ανθρώπων που τα μεγαλύτερα εμπόδια έχουν φύγει. Τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει οπότε έχουν πλέον αρκετό ελεύθερο χρόνο για να εξερευνήσουν τρόπους να περάσουν καλά.

Επομένως ο «μαγικός» αριθμός της ευτυχίας κρύβεται κάπου στα 60.