Βγαίνουν στους δρόμους οι αστυνομικοί διευθυντές, οι ταξίαρχοι και οι στρατηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, αφήνοντας τα γραφεία τους και το γραφειοκρατικό μέρος της δουλειάς τους, στεκούμενοι στο πλευρό του απλού καθημερινού πολίτη που παλεύει για να επιβιώσει. 

Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο Αχαιός αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος, εντολή που φρόντισε πρώτα από όλους να υλοποιήσει ο ίδιος όταν έκανε επιθεώρηση στο Λόφο του Φιλοπάππου για την έρευνα του τραγικού συμβάντος που έγινε στις 17 Αυγούστου και είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός 25χρονου φοιτητή. 

Τα δεδομένα είναι πάντως γνωστά σε ότι αφορά την καταπολέμηση του εγκλήματος. Στο Αστυνομικό Σώμα υπάρχουν αρκετές ελλείψεις και κενά λόγω της κρίσης των περασμένων χρόνων, ελλείψεις που πληρώνουν συνήθως οι απλοί άνθρωποι, τόσο στις πόλεις, όσο και στην περιφέρεια, στα χωριά των επαρχιών εκεί όπου η εγκληματικότητα οργιάζει. 

Η εγκληματικότητα από την άλλη αυξάνεται, έχοντας ως αίτια διάφορους κοινωνικούς παράγοντες (φτώχεια, ρομά, αύξηση μεταναστών κτλ), ενώ έχει οργανωθεί σε σπείρες και συμμορίες που δείχνουν να είναι πιο αδίστακτες από ποτέ, φτάνοντας εύκολα στο να αφαιρούν ζωές. Τα περιστατικά που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση. 

Τα είδαμε και εμείς στην περιοχή μας μέσα από διάφορα συμβάντα με αποκορύφωμα τη δολοφονία μιας ηλικιωμένης γυναίκας στο κέντρο της Πάτρας. Οι δράστες δεν κλέβουν απλώς περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να μπουν σπίτι σου, μπαίνουν μέσα και σε χτυπούν, σε βασανίζουν και αν δεν τους βγει αυτό που θέλουν, σε σκοτώνουν. 

Η "μαύρη" αλήθεια της εποχής

Αυτή είναι η αλήθεια της εποχής, με την παραβατικότητα να έχει μετατραπεί σε εγκληματικότητα.

Περιθώρια για αξιώματα και "πολυτέλειες", με στρατηγούς κλεισμένους στα γραφεία τους και στα κέντρα αποφάσεων δεν υπάρχουν. Οι αστυνομικοί, ακόμα και οι υψηλόβαθμοι, οφείλουν να βγουν στην κοινωνία και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, βοηθώντας τους ανυπεράσπιστους πολίτες που πολλές φορές βρίσκονται στο έλεος των ληστών - διαρρηκτών. 

Η εντολή είναι να αυξηθούν οι περιπολίες σε όλες τις περιοχές και η αστυνόμευση να γίνει πιο έντονη και πιο εμφανής, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι ληστές και οι διαρρήκτες ότι δεν δρουν ανεξέλεγκτα και ότι θα έχουν επιπτώσεις σε ό,τι κάνουν. Προτεραιότητα θα δοθεί κυρίως στις περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια έχουν καταργηθεί στα αστυνομικά τμήματα που υπήρχαν κάποτε. 

Η Πάτρα και η ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας είναι μία από αυτές. Σκοπός είναι να περιοριστεί, όσο το δυνατόν, η παραβατικότητα και η αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά και να σταματήσουν οι πολίτες να νιώθουν ανασφαλείς, με όλα αυτά που βλέπουν ότι γίνονται γύρω τους.