Αρκετό κόσμο έχουν αυτές τις μέρες, στη δύση του καλοκαιριού, τα χωριά της ορεινής Αχαΐας, με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις να ακολουθούν η μία την άλλη. 

Εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με εκπολιτιστικούς συλλόγους και ομίλους του κάθε χωριού και αφορούν χορευτικές επιδείξεις με παραδοσιακή μουσική, έθιμα που χάνονται τα ίχνη τους στο βάθος του χρόνου, αλλά αναβιώνουν στο σήμερα, αλλά και με πανηγύρια που συνδέονται με τοπικές θρησκευτικές γιορτές. 

Μιλάμε για μέρη όπως αυτά στα χωριά των Καλαβρύτων, της Κλειτορίας, του Ερυμάνθου, της Τριταίας, αλλά και στην ορεινή Αιγιαλεία. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν αφορμή για την ενότητα του κάθε τόπου και του κάθε χωριού και έχουν όλες τους αρκετό κόσμο, όχι μόνο από ηλικιωμένους, αλλά και από νέα παιδιά. 

Το γεγονός αυτό δείχνει την τάση που έχει ο κόσμος για επιστροφή στα ήθη και στα έθιμα του, αλλά και στην ανάγκη που έχουν οι νέοι για να διατηρήσουν τις παραδόσεις που γνώρισαν από τους μεγαλύτερους τους ζωντανές, αναβιώνοντας και μεταλαμπαδεύοντας τες και αυτοί με την σειρά τους στις γενιές που έρχονται. 

(Οι φωτογραφίες είναι από τις εκδηλώσεις του Παγκαλαβρυτινού στις πλατείες της Κλειτορίας και της Δάφνης).