Το σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας και των αγώνων κατά του ναζισμού, είναι ένας τόπος.

Το Άουσβιτς της Πολωνίας. Πρόκειται για το μέρος που έμελλε να αποτελέσει τον τόπο μαρτυρίου χιλιάδων Εβραίων που βρήκαν τραγικό θάνατο από τους Γερμανούς Ναζί. 

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Γερμανοί κατακτητές στα περίχωρα της πολωνικής πόλης Οσβιέτσιμ (Oswiecim), δυτικά της Κρακοβίας ήταν για δεκαετίες στιγματισμένο από τις ναζιστικές θηριωδίες και τα εγκλήματα που έγιναν εκεί. 

Αποκορύφωμα αυτών τα κρεματόρια που κατασκευάστηκαν για την καύση των πτωμάτων (κυρίως Εβραίων), που νωρίτερα θανατώνονταν με ένα δηλητηριώδες αέριο, στους παρακείμενους θαλάμους αερίων. 

Το Άουσβιτς, μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και την ήττα του ναζισμού, έχει μετατραπεί σε έναν χώρο ιστορικής μνήμης για όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να θυμίζει αιώνια την φρίκη του ναζισμού. 

Είναι ένας χώρος 1.910 στρεμμάτων που έχει συμπεριληφθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ένας τόπος μνήμης για τις μελλοντικές γενιές, με το μουσείο το 2008 να γίνεται ίδρυμα, έτσι ώστε να βρει τους δικούς του πόρους και να μπορέσει να παραμείνει ζωντανό. 

Πηγαίνοντας όμως κάποιος στο Άουσβιτς νιώθει ακόμα την ανατριχίλα όλων αυτών των γεγονότων που είχαν γίνει εκεί και που θα βαραίνουν για πολλά ακόμα χρόνια, όσες δεκαετίες και αν περάσουν,  την παγκόσμια ιστορία. 


Το Μουσείο του Άουσβιτς περιλαμβάνει δύο μέρη του συγκροτήματος των στρατοπέδων το κύριο στρατόπεδο (Άουσβιτς Α΄) στο Οσβιέτσιμ και το στρατόπεδο Μπίρκεναου (Άουσβιτς Β΄) στο Μπζεζίνκ. 

Μέσα σε αυτό βρίσκονται τα κτίρια μαζικής εξόντωσης των Εβραίων, αλλά 150 κτίρια διαφόρων χρήσεων του τότε στρατοπέδου, αλλά και ένας μαζικός τάφος εκατοντάδων Σοβιετικών αιχμαλώτων που είχαν εκτελεστεί από τους Γερμανούς, προτού ο Κόκκινος Στρατός φτάσει στο Άουσβιτς. 

Το πέρασμα από έναν τέτοιον τόπο μαρτυρίου, σύμβολο της Παγκόσμιας Ιστορίας και των αγώνων κατά του ναζισμού, είναι μία συγκλονιστική εμπειρία ζωής και όσοι επισκεφτούν την Πολωνία, θα πρέπει να περάσουν από εκεί και να το επισκεφτούν.

Ο Σωτήρης Χασιώτης αυτό έκανε και αποτύπωσε την εμπειρία του αυτή στον φωτογραφικό του φακό: