Το μέρος που κόντεψε να καεί την Τρίτη στην περιοχή του Άνω Καστριτσίου, στην θέση Κάρκαλο, πάνω από το Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι δίπλα ακριβώς από το πευκοδάσος της Σόφαινας. 

Ο Κάρκαλος και η Σόφαινα είναι από τα πιο επικίνδυνα σημεία του Άνω Καστριτσίου και πιθανότατα αυτά τα σημεία θα είχε στο μυαλό του ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Προστασίας Διονύσης Πλέσσας, όταν αναφερόταν σε μία βραδυφλεγή "βόμβα", θέλοντας να δείξει πόσο μεγάλη ανάγκη πυροπροστασίας έχει αυτή η περιοχή. 

Το πευκοδάσος που υπάρχει στα μέρη αυτά του Άνω Καστριτσίου, είναι ένας από τους σπουδαίους πνεύμονες πρασίνου, κοντά στο κέντρο της Πάτρας που πρέπει να παραμείνει ζωντανός. Είναι ένα σημείο σπάνιας οικολογικής ομορφιάς και συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο Natura, προκειμένου να προστατευθεί αφού είναι από τα λίγα που έχουν απομείνει στο είδος του. 

Κοντά στο πευκοδάσος (ευτυχώς όχι μέσα σε αυτό, όπως στην περίπτωση της περιοχής Μάτι) υπάρχουν αρκετές κατοικίες και σπίτια, κάτι που σημαίνει ότι με την παραμικρή φωτιά οι άνθρωποι αυτοί, όπως και οι περιουσίες τους, κινδυνεύουν. Μάθαμε, βλέπετε, φέτος με τον πιο τραγικό τρόπο το πόσο επικίνδυνα και επιρρεπή είναι τα πεύκα στις πυρκαγιές. 

Αυτό που κρίνεται πλέον αναγκαίο είναι η ενίσχυση χρηματοδότησης του Δήμου για την πυροπροστασία της περιοχής γιατί μπορεί αυτή τη φορά να υπήρξε άμεση παρέμβαση από την Πυροσβεστική και από τους φορείς (Δήμο και Περιφέρεια), όμως, την επόμενη τα πράγματα ίσως να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα και να μην μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.