Τα πεύκα, σύμφωνα με τους ειδικούς δασολόγους, το κυρίαρχο δέντρο που υπάρχει σε χώρους που έχουμε επιλέξει να προσδώσουμε ένα στοιχείο οικολογικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς, αποτελούν "βόμβες" σε περίπτωση πυρκαγιών. 

Αποδείχτηκε αυτό με τον πιο τραγικό τρόπο στην περίπτωση της περιοχής Μάτι όπου χάθηκαν τόσοι άνθρωποι μέσα σε λίγη ώρα, σε μία τραγωδία που η χώρα δεν μπορεί να ξεχάσει και θα περάσει καιρός για να επουλώσει τις πληγές που έχει δεχθεί από αυτή. 

Το πεύκο στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι φυτεμένο από ανθρώπινο χέρι και όχι από την φύση. Έτσι ήταν και στο Μάτι, έτσι είναι σε κοντινές περιοχές της Πάτρας, όπως στο Δασύλλιο και στο Γηροκομείο, δύο σημεία που είναι άκρως επικίνδυνα σε περίπτωση πυρκαγιών. 

Το πεύκο υπάρχει φυσικά και σε αρκετές περιοχές της ορεινής Αχαΐας. Η πρόταση των δασολόγων είναι να αντικατασταθούν τα πεύκα σταδιακά με δέντρα που είναι πιο βραδύκαυστα και ακόμα πιο κοντά στην ελληνική φύση, όπως είναι για παράδειγμα οι χαρουπιές και οι καρυδιές. 

Χαρουπιές στην Πάτρα υπάρχουν στην πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού, στην Ελευθερίου Βενιζέλου και Ακρωτηρίου. Ειδικότερα, οι κάτοικοι στα χωριά της ορεινής Αχαΐας που όπως και να το κάνουμε είναι πιο απομονωμένα, αλλά και πιο επικίνδυνα σε περίπτωση φωτιάς, το ψάχνουν ήδη το όλο θέμα, μετά τα όσα έγιναν στο Μάτι. 


Για παράδειγμα κάτοικοι που έχουν σπίτια στο χωριό Καταρράκτη του Ερυμάνθου έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην φύτευση χαρουπιάς, σε διάφορα σημεία του χωριού τους. Το παράδειγμα τους ενδέχεται να ακολουθήσουν και κάτοικοι άλλων γειτονικών χωριών, όπως είναι η Καλάνιστρα ή το Κομποπηγάδι. 

Η πρόταση των κατοίκων των χωριών αυτών είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Κι ίσως θα ήταν καλό να την σκεφτούν οι αρμόδιοι φορείς και να κάνουν σχετικές δράσεις δίνοντας κίνητρα. 

(Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα "Πάτρα Καταγραφή Προτάσεων - Ιδεών" και ανήκουν στην Μήτση Ευθυμία Αγγελοπούλου που έκανε και την πρόταση).