Οι κεντρικές τράπεζες του Κατάρ και της Τουρκίας συνήψαν συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος για να προσφερθεί ρευστότητα και υποστήριξη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Τουρκία.

Αυτό ανακοίνωσε την Κυριακή το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του εμιράτου, μερικές ημέρες αφότου η Ντόχα, σύμμαχος της Άγκυρας στον Κόλπο, δεσμεύθηκε να διαθέσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να τονώσει την τουρκική οικονομία.

Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν οι διοικητές των δύο κεντρικών τραπεζών την Παρασκευή, θα εγκαθιδρύσει μια αμφίδρομη γραμμή ανταλλαγής συναλλάγματος, διευκρίνισε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Κατάρ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Ο εμίρης του Κατάρ ενέκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα πακέτο οικονομικών σχεδιασμών, επενδύσεων και παρακαταθηκών υπέρ της Τουρκίας, εντός των ορίων της προσπάθειας να στηριχθεί η τουρκική λίρα, που πλήττεται από μια εντεινόμενη νομισματική κρίση. Το τουρκικό νόμισμα έχει απολέσει σχεδόν το 40% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.

Να θυμίσουμε ότι στις 15 Αυγούστου ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι είχε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου είχαν συμφωνήσει να βοηθήσει το Κατάρ άμεσα και έμπρακτα την τουρκική οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ