Τουρίστες και επισκέπτες στην Πάτρα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, περνώντας έστω και για λίγο από την Αχαϊκή πρωτεύουσα. 

Το καλοκαίρι αυτό έδειξε ότι η Πάτρα μπορεί να αποκτήσει μία δυναμική στον τουρισμό, με βάση τον κόσμο που πέρασε από αυτήν και την επισκέφτηκε. Το θέμα είναι να δημιουργήσει τις υποδομές και να μπορέσει να φτιάξει όλα όσα χρειάζονται για να κρατήσει αυτούς τους τουρίστες στην πόλη. 

Μόνο έτσι η Πάτρα θα αποκτήσει μια τουριστική δυναμική με όλα τα θετικά που μπορεί να σημαίνει αυτό για την τοπική της οικονομία και την αγορά της. Η Δυτική Ελλάδα, αλλά και η Νότια Πελοπόννησος έχει καταφέρει και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα επίκεντρα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. 

Η Πάτρα μπορεί να κερδίσει έστω και ένα μικρό κομμάτι από την πίτα αυτή; Έτσι και αλλιώς δεν έχει άλλα εξωγενή έσοδα, χρήματα που να προέρχονται, δηλαδή, από ξένες αγορές και όχι μόνο μέσα από την τοπική της οικονομία η οποία συνεχώς γίνεται ολοένα και πιο φτωχή. Αν εξαιρέσουμε το Καρναβάλι (το τελευταίο δηλαδή Σαββατοκύριακο) δεν υπάρχουν τρόποι με τους οποίους να εισρέει χρήμα από έξω στο εσωτερικό αυτής της πόλης. 


Ιδού η ευκαιρία που έρχεται

Το λιμάνι και ο τουρισμός μπορεί να προσφέρουν στο κομμάτι αυτό σημαντικά πράγματα.

Η Πάτρα μπορεί να γίνει ένα "city break" για όλους αυτούς τους τουρίστες που κατακλύζουν τα διάφορα μέρη της Δυτικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου, απολαμβάνοντας τις παραλίες τους και τις υπόλοιπες ομορφιές τους. 

Τα έργα που θα γίνουν με βάση το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπλασης στην Άνω πόλη και σε όλο το ιστορικό κέντρο της Πάτρας τα επόμενα χρόνια, οι πεζόδρομοι - ποδηλατόδρομοι που θα δημιουργηθούν, οι βελτιώσεις και οι παρεμβάσεις, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που πρόκειται να γίνουν προσφέρουν σε αυτή την πόλη μια μοναδική ευκαιρία για να αναπτυχθεί τουριστικά, με κλασικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. 

Αν υπάρχουν ταυτόχρονα οι κατάλληλες ενισχύσεις στις υποδομές για τον θαλάσσιο τουρισμό και των ευρύτερων υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τότε η Πάτρα θα έχει την δυνατότητα να μπορέσει να βάλει τις βάσεις και να εξελιχθεί σε αυτόν τον τομέα που προσφέρει τόσο πολλά στην εθνική οικονομία. 

Είναι στο χέρι της να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή που της παρουσιάζεται.