Αν ψάχνετε την λέξη ανάπτυξη και την έχετε συνδέσει με κάποια χώρα της ανατολικής Ευρώπης, ξεχάστε τη και σβήστε την από το μυαλό σας. 

Στην θέση της, δικαιωματικά και με το σπαθί της, μόνο μία μπορεί να πει και ας ήταν κάποτε συνδεδεμένη με την παρακμή, το σοβιετικό γκρίζο χρώμα, την φτώχεια και τον κομμουνισμό. Δεν ξέρετε για ποια σας λέμε; Ξέρουμε εμείς που είδαμε εικόνες της από τις δυο κεντρικότερες πόλεις της, την Βαρσοβία και την Κρακοβία. 

Μιλάμε ασφαλώς για την Πολωνία, την χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει έναν τόπο έλξης ξένων επενδύσεων και πολυεθνικών εταιρειών, γνωρίζοντας ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό που ξεπερνάει τα 4% από την δεκαετία του '90 και μετά, ενώ τον ρυθμό αυτό έχουν καταφέρει και έχουν ακολουθήσει έως και οι εθνικές επιχειρήσεις. 

Τι τα θέλουμε τους αριθμούς και τα ποσοστά; Όσοι υποστηρίζουν ότι για να καταλάβει κάποιος αν ένα μέρος βρίσκεται σε ανάπτυξη και σε περίοδο ακμής, δεν χρειάζεται να κοιτάξει οικονομικούς πίνακες και αναλύσεις, αρκεί μόνο να βγει μία βόλτα στους δρόμους του, έχουν απόλυτο δίκιο. 

Ένα δίκιο που επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην περίπτωση των δύο μεγαλύτερων πόλεων αυτής της χώρας. Η Βαρσοβία και η Κρακοβία είναι αυτή τη στιγμή δύο πόλεις που βρίσκονται σε απόλυτους ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας όμως ένα διαφορετικό ύψος και χαρακτήρα, στοιχεία που προέρχονται από την ιδιοσυστασία τους. 


Βαρσοβία

Η Βαρσοβία είναι η σύγχρονη πρωτεύουσα που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την ανάπτυξη της χώρας, μία πόλη με δυναμική πολυσυλλεκτικότητα που μπορεί και συνδυάζει το παλιό με το μοντέρνο, τα μνημεία με τους ουρανοξύστες, τις επιστήμες με τον πολιτισμό και τις επιστημονικές ημερίδες με τις καθημερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις ακόμα και στους δημόσιους χώρους της. 

Είναι μία πόλη που θα ενθουσίαζε τους τουρίστες που αγαπούν να πηγαίνουν στα αξιοθέατα, στα μνημεία και στα μουσεία, μαθαίνοντας την ιστορία, αλλά και εκείνους που αγαπούν να βολτάρουν στις γραφικές συνοικίες της παλιάς πόλης, λατρεύουν το καλό φαγητό, όπως και να γνωρίζουν άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. 


Κρακοβία

Από την άλλη η Κρακοβία είναι το κατεξοχήν τουριστικό μέρος, το κύριο πολιτιστικό κέντρο της χώρας, που χαρακτηρίζεται για την σχέση που έχει με την ιστορία, αλλά και την γραφικότητα στους δρόμους, στις συνοικίες, στα κτίρια του και στους δημόσιους χώρους του. Μια πόλη με υπέροχη αρχιτεκτονική, γοτθικά κτίρια, εντυπωσιακές εκκλησίες, απέραντες πλατείες και έθιμα που αναβιώνουν σε δημόσια θέα για το χατήρι των τουριστών. 

Η Κρακοβία είναι μια πόλη που έχει την μαγική ιδιότητα να συνδυάζει το μεσαιωνικό στοιχείο με το γραφικό και να τα μεταλαμπαδεύει από κοινού με έναν τέτοιο τρόπο στην σύγχρονη εποχή της πληροφορικής και των μοντέρνων πολιτιστικών τάσεων,  αναδεικνύοντας μέσα από όλη αυτή την διαδικασία την ίδια την ιστορία της, μαγνητίζοντας έτσι τον επισκέπτη. 


Βαρσοβία

Πηγαίνοντας στην Βαρσοβία και στην Κρακοβία, καταλαβαίνει εύκολα κανείς, ότι η Πολωνία είναι μία χώρα σε ανάπτυξη. Σε οικονομική ανάπτυξη, όχι όμως μονοδιάστατη, αλλά πολυδιάστατη, παρασέρνοντας έτσι τομείς όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και την την ποιότητα ζωής των πολιτών της. 

Ίσως για αυτό το φετινό καλοκαίρι μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές που τροφοδότησαν την χώρα μας και ειδικότερα την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου, ήταν αυτή της Πολωνίας, γεμίζοντας τα παραθεριστικά μέρη και τις μεγαλύτερες πόλεις από Πολωνούς τουρίστες που με τις παρέες ή τις οικογένειες τους ήρθαν να δουν και αυτοί από κοντά τις δικές μας ομορφιές, κυρίως την θάλασσα, τον ήλιο και την ελληνική φιλοξενία. 

 


Βαρσοβία

Ο φωτογράφος και συνεργάτης του patrasevents.gr Σωτήρης Χασιώτης είπε καλοκαιριάτικα να ακολουθήσει μία αντίθετη πορεία από αυτή την Πολωνών που έρχονται στην Ελλάδα, πηγαίνοντας ο ίδιος στις δύο μεγάλες αυτές πόλεις της Πολωνίας, χαρίζοντας μας μοναδικές λήψεις και δίνοντας μας την αίσθηση όλων των παραπάνω. 

Δείτε εδώ και άλλες φωτογραφίες του Σωτήρη Χασιώτη. 


Κροκοβία