Κορυφώνεται η αγωνία για τους χιλιάδες υποψηφίους των Πανελλήνιων Εξετάσεων, στην Πάτρα και στην Αχαΐα αφού μέσα στις επόμενες ημέρες -από τις 27 Αυγούστου και μετά- πρόκειται να ανακοινωθούν επίσημα οι βάσεις όλων των σχολών, σε όλα τα επιστημονικά πεδία. 

Στην πλειοψηφία τους βέβαια οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων, γνωρίζοντας πλέον τι έχουν γράψει και τον αριθμό των μορίων που έχουν συγκεντρώσει, ξέρουν πάνω - κάτω σε ποια σχολή θα μπουν και αν έχουν καταφέρει να εισαχθούν σε κάποια από τις πρώτες τους επιλογές. 

Το ζήτημα όμως είναι ότι φέτος τα πράγματα είναι πιο αμφίρροπα από ποτέ, με τις βάσεις να κυμαίνονται με μεικτές τάσεις, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο, την σχολή και το Πανεπιστήμιο. 

Έτσι, μέχρι ώρας είναι δύσκολο να υπάρξει μία γενική προσέγγιση για την κατεύθυνση των βάσεων των Πανελληνίων Εξετάσεων, αν και ο κοινός γνώμονας είναι ότι θα κινηθούν μάλλον πτωτικά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα παραδοσιακά υψηλόβαθμα τμήματα.

Στην Πάτρα και στην Αχαΐα το κοινό σημείο των περισσότερων υποψηφίων που προέρχονται από την πόλη είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς έβαλαν στις πρώτες προτιμήσεις τους σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, μη θέλοντας να φύγουν για οικονομικούς κυρίως λόγους, μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειες τους. 

Το γεγονός αυτό θα παίξει τον δικό του ρόλο στην κύμανση των βάσεων των σχολών της Αχαϊκής πρωτεύουσας, επηρεάζοντας τόσο τις παραδοσιακά  υψηλόβαθμες, όπως την Ιατρική, όσο και αυτές που τα τελευταία χρόνια δεν παρουσιάζουν τόσο μεγάλη ζήτηση, ένεκα της κατάστασης που υπάρχει στην αγορά εργασίας (φιλοσοφική, φιλολογία, θεατρικών σπουδών κτλ). 

Ερωτηματικό για την ώρα παραμένει αν οι σχολές τεχνολογικής κατεύθυνσης του ΑΤΕΙ θα παρουσιάσουν και φέτος την άνοδο που είχαν τα τελευταία χρόνια, ενώ πτώση πιθανότατα αναμένεται να έχουν οι πολυτεχνικές σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών, ακολουθώντας την τάση των υπολοίπων της συγκεκριμένης κατεύθυνσης. 

Πάντως, για την ώρα το δεδομένο είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων (γύρω στους 40.000) έχει γράψει στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις κάτω από την βάση και ότι τα τμήματα που είχαν ειδικά μαθήματα θα κινηθούν ανοδικά.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να αναφέρουμε ότι και φέτος αναμένεται να έρθουν στην Πάτρα χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές, έχοντας τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών (κυρίως) και του ΑΤΕΙ στις πρώτες τους επιλογές, τόσο για την ποιότητα των σπουδών που προσφέρουν, όσο και για την φοιτητική ζωή που παραδοσιακά έχει αυτή η πόλη.