"Ήταν ο καλύτερος στον κόσμο. Ήταν τιμή μου που δούλεψα μαζί του. Με τον άνθρωπο που διάβαζα μόνο στα βιβλία και ποτέ δεν πίστεψα πως θα είμαι στο σέρβις μαζί του", μας είπε ο Τίμος λίγο μετά αφού ο Joel Robuchon, ο καλύτερος σεφ στον κόσμο "φύγει" από τη ζωή.

Με τον Πατρινό Τίμο Ζαχαράτο είχαμε μιλήσει μερικές μέρες πριν ο σεφ των σεφ, ο "θεός των Mισελέν" αφήσει τις κουζίνες μια για πάντα.

Ο Joel Robuchon απεβίωσε στις 6 Αυγούστου αφήνοντας πίσω του 32 αστέρια Μισελέν και δεκάδες εστιατόρια σε πόλεις σε όλο τον κόσμο όπως το Τόκιο, το Μονακό, το Λας Βέγκας και φυσικά το L'atelier στο Παρίσι.

Στο τελευταίο εργάζεται ο Πατρινός σεφ Τίμος Ζαχαράτος και αυτό όπως καταλαβαίνει κανείς δεν είναι κάτι διόλου ευκαταφρόνητο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εστιατόριο αυθεντικής γαστρονομίας βασισμένο στα κλασικά πιάτα του Robuchon στο οποίο εργάζεται εδώ και έναν χρόνο περίπου ως Demi Chef de partie και τον οποίο βρήκαμε αφενός για να μας πει για την εμπειρία του δίπλα στους κορυφαίους του κόσμου και αφετέρου για να καταλάβουμε πως ένα νέο παιδί σαν τον Τίμο πήρε την απόφαση να αφήσει τις όποιες ανέσεις της Ελλάδας για να δουλέψει σκληρά στο εξωτερικό.


Στο L'Atelier de Joël robuchon όπως είναι ολόκληρο το brand ο Τίμος βρέθηκε έχοντας ήδη βραβευτεί για τις ικανότητες του.

To βιογραφικό του είναι γεμάτο από ταξίδια σε κουζίνες της Ελλάδας όπως στην Σαντορίνη και την Μύκονο μέχρι το Pier One στην Λεμεσό το οποίο μάλιστα ψηφίστηκε ως το καλύτερο της Κύπρου όταν ο ίδιος εργαζόταν σε αυτό!

Έχει συνεργαστεί με αξιόλογους ανθρώπους στον χώρο και στα 28 του χρόνια δηλώνει έτοιμος να καλύψει όλες τις "γαστριμαργικές" περιέργειες του με όσα περισσότερα ταξίδια μπορεί.

Όπως ανέφερε στο patrasevents.gr σκοπός του είναι να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για την κουζίνα και ότι περιλαμβάνει το κομμάτι της ενασχόλησης του γιατί "μόνο έτσι θα νιώσω φτασμένος", επεσήμανε.


Στην καρδιά των γαστριμαργικών εξελίξεων, το Παρίσι ο Τίμος δημιουργεί με πειθαρχία και πολύ αγάπη γι' αυτό που κάνει. Όπως ανέφερε άλλωστε στην κουβέντα μας το να επιλέξει κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά με την κουζίνα θα πρέπει να το θέλει πραγματικά καθώς είναι η δυσκολότερη δουλειά στον πλανήτη.

"Στην ζυγαριά θα πρέπει να βάλει κανείς όλες τις οικογενειακές μέρες που πιθανόν να χάσει. Να σκεφτεί τον εαυτό του 10 με 15 ώρες σε μια κουζίνα μακριά από το σπίτι του. Ουσιαστικά τις μέρες που κάποιοι θα απολαμβάνουν τις διακοπές τους αλλά και το σπιτικό τους, οι μάγειρες κάθε κατηγορίας εργάζονται. Δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται κόπος όμως η μαγειρική τον αξίζει."

Για το αν κάποια στιγμή σκέφτεται να επιστρέψει στην Πάτρα, δεν το αποκλείει. Προς το παρών μόνο για να δει τους αγαπημένους του. Απώτερος στόχος του στο μέλλον είναι ένα δικό του εστιατόριο έτσι όπως ο ίδιος το έχει σκεφτεί. Αυτό πιθανόν να αργήσει αφού το ταξίδι του στις κουζίνες του κόσμου αναμένεται να συνεχιστεί όπως μας είπε.

Πρόκειται για έναν σεφ που ζει το όνειρο πολλών νέων παιδιών που αυτή την στιγμή μαθητεύουν στις ελληνικές -και όχι μόνο- κουζίνες και που με προσήλωση και μεράκι συνεχίζει να συλλέγει εμπειρίες.

Μας ενέπνευσε και μας δημιούργησε ένα όμορφο συναίσθημα δικαίωσης πως τελικά... τα αγαθά κόποις κτώνται!