Μια από τις πιο μεγάλες βραδιές του ελληνικού ποδοσφαίρου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ζήσαμε χθες με τους δύο Δικεφάλους να πανηγυρίζουν τεράστιες προκρίσεις επί σπουδαίων αντιπάλων, με πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ και εμπειρία στο Champions League.

Όμως τα μπάτζετ δεν παίζουν μπάλα και τόσο η ΑΕΚ όσο κι ο ΠΑΟΚ έστω κι αν έδωσαν και μια αίσθηση... θρίλερ, κατάφεραν να πετύχουν κάτι που όταν έγινε η κλήρωση θα χαρακτηρίζονταν υπέρβαση.

Η αρχή έγινε στην Μόσχα, την οποία επισκέφτηκε για δεύτερη φορά ο ΠΑΟΚ, μόνο που τώρα η ισοπαλία που απέσπασε ήταν από τις πιο γλυκιές στην ιστορία του.

Πριν από 5 χρόνια ο Δικέφαλος είχε ηττηθεί εντός έδρας με 1-0 από την ΤΣΣΚΑ και παρόλο που προηγήθηκε ήρθε τελικά ισόπαλος 1-1 κι αποκλείστηκε. Τώρα όμως το σενάριο ήταν διαφορετικό.

Έχοντας προίκα το απίθανο 3-2 του πρώτου αγώνα, ο Κυπελλούχος μπήκε με άλλο αέρα στην ρεβάνς, κινδύνευσε μόνο από δικά του ανόηττα λάθη στην άμυνα (όπως το... αυτοδοκάρι του Κάνιας στο 28'), ωστόσο η αποβολή του Λουίς Αντριάνο στο 32' άλλαξε τις ισορροπίες.

Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε πλήρως, σπατάλησε μεγάλες ευκαιρίες για γκολ και στο τελευταίο δεκάλεπτο αγχώθηκε όμως οι Ρώσοι δεν είχαν τη μεγάλη ευκαιρία για το γκολ.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η μεγάλη πρόκριση της ΑΕΚ, που πλέον θα ακούει Σκωτία και θα τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση καθώς μετρά πέντε προκρίσεις εις βάρος ομάδων από τα highlands!

Μόλις στο 6' ο Ροντρίγκο Γκάλο σαν κρυφός σέντερ φορ πέτυχε το 1-0 που έδινε μεγάλο αέρα στην ΑΕΚ καθώς το πρώτο ματς ήρθε 1-1 κι αφού οι κιτρινόμαυροι στάθηκε όρθιοι στο καλό δεκάλεπτο της Σέλτικ (κυρίως ελέω Μπάρκα) χτύπησαν στις αρχές και του β' ημιχρόνου. Λαμπρόπουλος και Λιβάια έπαιξαν βόλει με τον Κροάτη να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-0.

Το ματς κυλούσε σβηστά, ο Μπάρκας έμοιαζε ανίκητος αλλά στο 77' ο Σινκλέρ έβαλε φωτιά στο ΟΑΚΑ μειώνοντας σε 2-1! Στα επόμενα 18 λεπτά (5 οι καθυστερήσεις0 η Σέλτικ πίεση αγγίζοντας το γκολ στο 90'+5' με το τακουνάκι του Σίμουνιτς που έστειλε τη μπάλα δίπλα από το δοκάρι κι αμέσως μετά είχαμε το σφύριγμα της λήξης.

Έτσι η Ελλάδα θα έχει δύο εκπροσώπους στα play offs του Champions League με την ΑΕΚ να αντιμετωπίζει την Ουγγρική Βιντεότον και τον ΠΑΟΚ να έχει σαφέστατα πιο δύσκολο έργο καθώς θα κοντραριστεί με την Πορτογαλική Μπενφίκα (για 3η φορά στην ιστορία του κόντρα στους αετούς της Λισαβώνας).

Η ΑΕΚ επίσης εξασφάλισε ότι κι αν γίνει την πρόκριση της στους ομίλους του Europa League, κάτι που είχε πετύχει ο ΠΑΟΚ με τον αποκλεισμό της Βασιλείας, ενώ παράλληλα έδωσαν νέα ώθηση στην συνολική βαθμολογία της UEFA και στη μάχη που δίνουμε για να πλησιάσουμε την πρώτη δεκάδα.

Κι αν ο Ολυμπιακός κόντρα στην Λουκέρνη πετύχει 2η νίκη (η πρόκριση είναι δεδομένη μετά το 4-0 στην Αθήνα) τότε όλα θα έχουν κυλήσει ιδανικά!

Δείτε πως έχει αυτή τη στιγμή βαθμολογία από την 10η θέση και κάτω (σε παρένθεση με πόσες ομάδες συνεχίζουν και με πόσες άρχισαν τη σεζόν η κάθε χώρα):

11η Αυστρία, 25.850 (4/5)
12η Ολλανδία, 25.033 (4/5)
13η Δανία, 24.900 (4/4)
14η Ελλάδα, 23.900 (3/5)
15η Κροατία, 23.750 (3/4)
16η Τσεχία, 23.475 (4/5)
17η Ελβετία, 23.400 (4/5)

Τι σημαίνει η κάθε θέση για την σεζόν 2020/2021:

Η 11η και η 12η θέση:
Ο πρωταθλητής play-off (Champions League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο Κυπελλούχος απευθείας στους ομίλους Europa League
Ο τρίτος 3ο προκριματικό γύρο (Εuropa League)
Ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)

Η 13η και η 14η θέση:
Ο πρωταθλητής 3ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
O Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο τρίτος και ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)

Η 15η θέση:
Ο πρωταθλητής 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
O Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο τρίτος και ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)

Η 16η και 17η θέση:
Ο πρωταθλητής 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο τρίτος 1ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη

ΠΗΓΗ: protothema.gr