Αύξηση κατά 50% έως και 100% εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες ότι θα σημειώσουν οι θερμές ημέρες στην Ελλάδα, από το 2021 έως και το 2100, βάσει των προβλέψεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συνεπακόλουθο η αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς το ίδιο χρονικό διάστημα.

Είναι αυτό αρκετό ως δικαιολογία για την καταστροφή που υπεστήκαμε ως κοινωνία σε πολλαπλά επίπεδα; και βέβαια όχι. Η κλιματική αλλαγή δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για αποφυγή των τεράστιων πολιτικών ευθυνών της Κυβέρνησης πρωτευόντως, και της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων που επλήγησαν δευτερευόντως για έγκαιρη και αποτελεσματική δασική διαχείριση, πολεοδομικό σχεδιασμό και οργάνωση της πολιτικής προστασίας με βλέμμα στραμμένο στην προστασία ανθρώπων και φύσης».

Τι προληπτικά μέτρα είχαν ληφθεί για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιάς, τη μείωση της επέκτασης αλλά και της επικινδυνότητάς της; πως ξεκίνησε η φωτιά, γιατί επεκτάθηκε τόσο γρήγορα (οι άνεμοι είναι η μία παράμετρος αλλά δεν είναι η μόνη), γιατί δεν υπήρχαν συστήματα έγκαιρης αντιμετώπισης της επέκτασης της φωτιάς, που ήταν το σχέδιο έγκαιρης παρέμβασης σε περίπτωση επικίνδυνων καταστάσεων, γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί η εμπειρία και τα συμπεράσματα δεκάδων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές, ποιος ήταν ο συντονισμός κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ωρών και γιατί δε λειτούργησε εξοπλισμός που έχει αγοραστεί, ποια ήταν η ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους παραθεριστές ώστε να μην παγιδευτούν και πολλά άλλα ερωτήματα περιμένουν απαντήσεις.

Και όταν οι απαντήσεις από τη δικαιοσύνη που διερευνά την υπόθεση δοθούν πρέπει να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες όσο ψηλά και αν χρειαστεί στην πολιτική κυρίως αλλά και στη φυσική ηγεσία της χώρας μας. Γιατί αν δεχθούμε ότι όλα έγιναν σωστά (με 95 συμπολίτες μας νεκρούς) και δε μπορούμε να βρούμε τι καλύτερο θα κάναμε -όπως ειπώθηκε- τότε θα πρέπει να ετοιμαστούμε για την επόμενη εκατόμβη από μια επόμενη έκτακτη συνθήκη.

Αλλά και η διαχείριση του θέματος μετά τη πυρκαγιά μόνο ελληνική τραγωδία θα μπορούσε να θυμίζει. Επικοινωνιακές στοχεύσεις, ελλιπής ενημέρωση των πολιτών που προσπαθεί να δομήσει ξανά τη ζωή του στις καμένες περιοχές για τις πολύ επικίνδυνες ουσίες για την υγεία τους -με πρόσφατη ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι οι πυρκαγιές ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόσθετους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που ζουν στις πληγείσες περιοχές- ανεπαρκής διαχείριση της βοήθειας που απλόχερα προσέφερε η Ελληνική κοινωνία στους πληγέντες κ.α.

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr εύχεται να είναι η τελευταία φορά που χρειάζεται να παρέμβει για τέτοιο γεγονός με τις τραγικές απώλειες δεκάδων συμπολιτών μας αλλά και την τεράστια καταστροφή φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Η άμεση μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης από ευχή να γίνει πράξη. Οι νόμοι να εφαρμόζονται και η δικαιοσύνη να αποδώσει τις ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν, άμεσα, μήπως και προλάβουμε μια επόμενη τραγωδία.