Στην κυβέρνηση έχουν θορυβηθεί από τις μαζικές αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τις υψηλές εισφορές και σχεδιάζουν μειώσεις, οι οποίες είναι πιθανό να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Και δεν είναι μόνο το πρόβλημα με τις αντιδράσεις αλλά και η επίπτωση που υπάρχει στα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η «μαύρη τρύπα» είναι περίπου 500 εκατ. Η αρμόδια υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι υπάρχει θέμα και θα γίνουν παρεμβάσεις. Μάλιστα τα σενάρια των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξουν μειώσεις και τα από τα επίπεδα των 18.000 ευρώ και πάνω.

Εδώ και μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες, κατ΄ εντολή την ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας έχουν θέσει στο μικροσκόπιο διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου που είτε αποδείχθηκαν προβληματικές στην εφαρμογή τους, είτε άδικες. Μεταξύ αυτών, είναι η συνολική επιβάρυνση του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από φόρους και εισφορές για κύρια ασφάλιση αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και η μείωση των «άδικων» ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς, βάσει των επίσημων στοιχείων του ΕΦΚΑ, η πλειονότητα των 1,4 εκατ. αυτοτελών απασχολουμένων καταβάλλει χαμηλότερες εισφορές ακόμη και εντός του 2018, σε σχέση με το 2016. Για τους υπόλοιπους όμως οι εισφορές είναι σημαντικά αυξημένες και σε κάποιες περιπτώσεις εξοντωτικές.

Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, έχουν εδώ και καιρό επισημάνει τόσο προς το ΣτΕ όσο και προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ότι ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τους υψηλούς φόρους προκαλεί δυσανάλογη επιβάρυνση στην εργασίας τους. Μάλιστα, το 2019, η απομείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς λήγει η «περίοδος χάριτος» και οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών θα υπολογίζονται στο 100% του φορολογητέου εισοδήματος, πριν από την αφαίρεση των εισφορών του προηγούμενου χρόνου.

Παράλληλα, προκύπτει και άνιση μεταχείριση των αυτοτελώς απασχολουμένων σε σχέση με τους μισθωτούς, καθώς για το ίδιο φορολογητέο εισόδημα (10.000 ευρώ, ένας μισθωτός δημόσιος υπάλληλος ή εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα θα λάβει τελικά καθαρά το 90,8% του φορολογητέου του εισοδήματος, έναντι 50,5% που θα λάβει ο μη μισθωτός. Καθοριστικής σημασίας για το θέμα, θεωρείται η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, καθώς αν οι εισφορές των μη μισθωτών κριθούν αντισυνταγματικές, τα χέρια των αρμόδιων υπουργών θα λυθούν.

Σύμμαχος στον περιορισμό της επιβάρυνσης των αυτοαπασχολούμενων εμφανίζεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα επισημαίνει ότι πρέπει να μειωθούν οι υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, για να τονωθεί η Ανάπτυξη.

Παράλληλα, εξετάζεται το σενάριο να τεθεί πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ώστε να επιβάλλονται μόνο επί του κατώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος, ήτοι τα 586 ευρώ το μήνα (40,73 ευρώ το μήνα).

Παράλληλα, σε συνέχεια των ψηφισμένων διατάξεων για τους αγρότες, εξετάζεται σενάριο διαγραφής οφειλών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που αφορούν τις εισφορές υγείας, καθώς κατά τη διάρκεια που δεν καταβάλλονταν οι συγκεκριμένες εισφορές, οι ασφαλισμένοι δεν είχαν πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη.

Και βέβαια, εντός Σεπτεμβρίου αναμένονται και οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις για την διαγραφή χρεών σε περιπτώσεις που υπάρχουν διαδικασίες αμφισβήτησης. Ήδη έχουν παγώσει οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων και πρώτοι στη λίστα αναμένονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες μαζί με τους δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: Newsit.gr