Φέτος τα Οινοξένεια τιμούν την Κυρά των αμπελιών της Αιγιάλειας. Η περίφημη Κορινθιακή μαύρη σταφίδα «Βοστίτσα» (Vostizza) είναι ο "μαύρος χρυσός" της περιοχής προσφέροντας επιβίωση, πλούτο και πολιτισμό εδώ και αιώνες.

Αποτελώντας σήμερα το 80% του αμπελώνα της Αιγιάλειας, η κυρά των αμπελιών γιορτάζει και μας προσκαλεί. Η μάκινα, η μηχανή διαλογής της σταφίδας, γίνεται φέτος το όχημα που μας ταξιδεύει στους αμπελώνες και τους δρόμους της γεύσης και του πολιτισμού της Αιγιάλειας.

Το ταξίδι ξεκινά στις 16 Αυγούστου από τις ιστορικές σταφιδαποθήκες στην παραλιακή ζώνη του Αιγίου με μια περιήγηση από το παλιό στο νέο λιμάνι Αιγίου, από το παρελθόν της σταφίδας στη σύγχρονη γευσιγνωσία οίνου και από τον ρυθμικό ήχο της μάκινας ως τη μελωδική Ελεονώρα Ζουγανέλη και τα τραγούδια που έχουμε αγαπήσει.

Στο διάβα μας φέτος θα γνωρίσουμε και θα επισκεφτούμε τρία ακόμα οινοποιεία της περιοχής, το Οινοποιείο Κανακάρη, το Οινοποιείο Κροκιδά και το οινοποιείο Εδανός Οινοποιητική, με ιστορία και παράδοση στην οινοποίηση, με εξαιρετικούς ανθρώπους, εγκαταστάσεις και κρασιά. Μαζί με τα υπόλοιπα οινοποιεία Αμπελώνες Ρίρα, Cavino, Οινοποιείο Καρανικόλα και Τετράμυθος, μαζί με τα εστιατόρια, τους ξενώνες, τα αρτοποιεία και τις κάβες του Δικτύου Οινοξένεια θα ταξιδέψουμε στον τόπο, τον οίνο, τη γεύση και τον πολιτισμό μας.

Θα γνωρίσουμε καλύτερα την τοπική γαστρονομία και το ταίριασμα των πιάτων της με τους οίνους της περιοχής μέσα από τα «Γευστικά ταιριάσματα», εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα εστιατόρια του δικτύου σε συνεργασία με τα οινοποιεία.

Καινούργια σημεία της Αιγιάλειας θα αποκαλυφθούν, όπως η πλατεία στον Πλάτανο, το «μπαλκόνι στον Κορινθιακό» με την υπέροχη θέα, όπου θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε με γνώριμους ήχους. Θα ζήσουμε την εμπειρία του τρύγου σε ένα πανέμορφο αμπέλι στην περιοχή Μπουφούσκια, να ξεκινήσουμε τη διαδικασία οινοποίησης και να απολαύσουμε τον δικό μας μούστο!

Θα ταξιδέψουμε με σταφίδα και κρασί με το ντοκιμαντέρ "Οινοξένεια: Αστερισμός Αιγιάλεια" (2017, 58'), ενώ η chef Ντίνα Νικολάου θα μαγειρέψει ζωντανά συνταγές με μαύρη σταφίδα και ο Σίμος Γεωργόπουλος θα μας μιλήσει για τους οίνους και τις γεύσεις της περιοχής.

Το ταξίδι μας θα ολοκληρωθεί στις 26 Αυγούστου με την τελετή λήξης στο Πολιτιστικό κέντρο «Αλέκος Μέγαρης», τη γευσιγνωσία οίνων των Οινοποιείων μας και την «ΑριστοφΟινιάδα», μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση των Οινοξενείων στην οποία ο λόγος του Αριστοφάνη για το κρασί μέσα από τις κωμωδίες Αχαρνείς, Ιππείς, Λυσιστράτη και Εκκλησιάζουσες εμπλέκεται με αρχαία λυρική ποίηση αλλά και παραδοσιακά και σύγχρονα έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Στην παράσταση συμμετέχουν πολλές καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης, ενώ τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Λιζέτα Καλημέρη.

Τα Οινοξένεια έχουν τιμηθεί με το Σήμα του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018», ενώ τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.