Ο Βρετανός κωμικός ηθοποιός Ρόουαν Άτκινσον, γνωστότερος από τον ρόλο του ως Μίστερ Μπιν, υπερασπίστηκε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και συμφώνησε με σχόλιο που είχε κάνει ο τελευταίος για την μπούρκα.

«Ως ισόβιος δικαιούχος της ελευθερίας να αστειεύομαι για τη θρησκεία, θεωρώ όντως ότι το αστείο του Μπόρις Τζόνσον, ότι όσες φοράνε μπούρκα μοιάζουν με γραμματοκιβώτια, είναι από τα καλά», έγραψε ο ηθοποιός σε επιστολή του στην εφημερίδα Times που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο Τζόνσον συνέκρινε τις γυναίκες που φορούν το ολόσωμο ισλαμικό κάλυμμα, τη γνωστή μπούρκα, το οποίο έχει μόνο μια σχισμή απ΄όπου φαίνονται τα μάτια τους, με γραμματοκιβώτια, σε σχόλιό του που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στην Telegraph.
'Eπειτα από σωρεία παραπόνων και την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη, ο Τζόνσον είναι τώρα αντιμέτωπος με έρευνα από το κόμμα του για το αν παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μια σχεδόν τέλεια οπτική παρομοίωση και ένα αστείο, το οποίο θα παραμείνει στη συνείδηση των πολιτών, είτε ζητήσει είτε δεν ζητήσει συγγνώμη γι' αυτό ο Τζόνσον. Όλα τα αστεία για τη θρησκεία προσβάλλουν, επομένως είναι άσκοπο να ζητάμε συγγνώμη γι' αυτά. Θα πρέπει να ζητάμε συγγνώμη μόνο για κακόγουστα αστεία. Με αυτό το δεδομένο δεν χρειάζεται συγγνώμη», έγραψε ο ηθοποιός.

Πρόσωπα εντός και εκτός του Συντηρητικού Κόμματος -περιλαμβανομένης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι- έχουν καλέσει τον Τζόνσον να ζητήσει συγγνώμη.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον κλίνει προς την άκρα δεξιά και ενισχύει την ισλαμοφοβία με τα σχόλιά του. Αν θεωρηθεί ότι έχει παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας του κόμματος, θα διαγραφεί. Ο Τζόνσον αποχώρησε από την κυβέρνηση της Μέι τον Ιούλιο αφού διαφώνησε μαζί της για το σχέδιο εξόδου της χώρας από την ΕΕ.